Tahini umak jedan je od naših najdražih dodataka za razna jela! Koristimo ga umjesto majoneze u sendviču, umjesto vrhnja pri kuhanju ili kao savršeno kremasti dressing za salatu. Bez mliječnih proizvoda!
Okus dosta baca na majonezu, ali je malo gorčeg i slanijeg okusa. No za razliku od majoneze, jako je zdrav! Tahini umak je zapravo mješavina tahinija - paste od mljevenih sjemenki sezama, limunovog soka, češnjaka i vode. Super jednostavno, a okus je doista očaravajuć.
Ovaj tradicionalni umak poslužuje se u Izraelu i u arapskim zemljama širom Bliskog Istoka. Umak se tamo koristi kao dodatak jelima poput hummusa, falafela i babaganousha. Svakako preporučamo da kao i Izraelci uz tahini umak imate neko kiselkasto povrće - kao npr. krastavce ili ukiseljeno povrće.
Mi vam donosimo recept za tradicionalni tahini umak koji smo probali (bolje reći: svakodnevno jeli) u Izraelu!
- 1Tahini, mlaku vodu, češnjak, limunov sok i sol stavite zajedno u procesor za hranu i miješajte dok umak ne postane kremast. Povremeno stružite rubove procesora tijekom miksanja. Ako koristite blender, možda će vam trebati dugačka žlica da razbijete gušći dio umaka jednom svakih 30 sekundi; to će spriječiti začepljenje noža blendera.
- 2Nakon nekoliko minuta miksanja, umak će se pretvoriti u glatku pastu. Ako je smjesa previše gusta, polako dodajte još vode dok ne postignete željenu konzistenciju. Možda će vam trebati samo malo vode, ovisno o gustoći same tahini paste.
- 3Ako koristite tahini za mesno jelo, ostavite ga gustim i kremastim. Kao umak za sendvič, falafel ili salatu obično se radi tekućiji umak. Kušajte često tijekom postupka miješanja; po želji dodajte još limunovog soka ili soli. I to je to, dobar tek!