Karfiol - toliko zapostavljena namirnica, a opet tako primjenjiva u svakojakim receptima. Super je što dobro "prihvaća" sve začine tako da od jednostavne namirnice možete napraviti zaista čuda!
Pizza od karfiola, riža od karfiola, njoki od karfiola... samo su neki od trenutnih trendova. Garden vam donosi recept za slanu tortu od karfiola s puno različitih slojeva okusa koje gradimo s različitim začinima.
Karfiol inače pripada porodici kupusnjača i pored toga što je bogat vlaknima, odličan je izvor vitamina C!
No možda ste čuli da “bijela hrana” nije zdrava? Neki visoko prerađeni ugljikohidrati poput bijelog brašna, bijelog griza i bijele tjestenine imaju manje hranjivih sastojaka od integralnih opcija.
Nedostaju im vlakna, vitamini, minerali, sve ono što im je oduzeto u procesu prerade. Međutim karfiol je prepun hranjivih tvari i antioksidansa s anti-upalnim svojstvima.
Smanjivanje tradicionalnih jednostavnih ugljikohidrata i zamjena istih karfiolom koji ima kompleksne ugljikohidrate može vam pomoći zadržati apetit i zasititi vas bez nepotrebnih kalorija - dobra opcija kako za dijabetičare tako i za tanak struk.
- 1U međuvremenu pola glavice ljubičastog luka isjeći na kolute za dekoraciju, a ostatak luka s 1 glavicom crvenog luka isjeći na kockice i dinstati, pa karamelizirati 10-tak minuta.
- 2U smjesu na kraju dodati bijeli luk, usitnjeni ružmarin, kurkumu, crvenu papriku i biber, dinstati jos 2-3 minute. Nakon toga ostaviti smjesu da se ohladi.
- 3Nakon što su se smjesa karfiola i smjesa luka i začina ohladile sve ih skupa umiješati s prethodno umućenim jajima, maslinovim uljem i senfom.
- 4Na kraju dodati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, parmezan i po potrebi malo soli i žlica octa. Sve dobro pomiješati i staviti u kalup za pečenje torti koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- 5Dekorirati s kolutovima ljubičastog luka i sjemenkama sezama. Peći na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.