Spanakopita je ukusna slana grčka pita napravljena od savršeno hrskavih slojeva lisnatog tijesta i ukusnog punjenja špinata i feta sira.
Špinatu i feta siru smo dodali svježe bilje i povrće. Koristili smo peršin, zatim luk, češnjak i malo kopra. Da sve povežem zajedno, dodali smo četiri jaja.
Priprema
Spanakopita - grčka pita od špinata i feta sira!
- 1Zagrijte pećnicu na 160C.
- 2Prije nego što počnete miješati nadjev, provjerite je li špinat jako dobro ocijeđen, a rukom istisnite višak tekućine.
Da biste napravili punjenje
- 1U zdjelu dodajte špinat i preostale sastojke za punjenje. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
- 2Odmotajte listove tijesta i stavite ih između dvije blago vlažne kuhinjske krpe.
- 3Pripremite posudu za pečenje. Dno premažite maslinovim uljem.
Za sastavljanje pite
- 1Poravnajte posudu za pečenje s dva lista tijesta i pustite da prekrivaju stranice posude. Premažite maslinovim uljem. Na isti način dodajte još dva lista i premažite ih maslinovim uljem. Ponavljajte dok se dvije trećine tijesta ne potroše.
- 2Sada ravnomjerno rasporedite punjenje od špinata i fete preko tijesta. Na vrh stavite još dva lista i premažite maslinovim uljem.
- 3Nastavite premazivati listove tijesta maslinovim uljem, dok ne potrošite sve listove. Vrh gornjeg sloja premažite maslinovim uljem i prelijte sa samo nekoliko kapi vode.
- 4Preklopite višak sa strane, možete ih malo i zgnječiti. Preklopljene strane dobro premažite maslinovim uljem.
- 5Pecite u zagrijanoj pećnici 1 sat, ili dok kora ne postane hrskava i zlatno smeđa. Izvadite iz pećnice. Izrežite na kvadrate i poslužite. Dobar tek!
0Komentara
Proizvodi koje smo koristili