Spanakopita - grčka pita od špinata i feta sira!

Spanakopita je ukusna slana grčka pita napravljena od savršeno hrskavih slojeva lisnatog tijesta i ukusnog punjenja špinata i feta sira.

Špinatu i feta siru smo dodali svježe bilje i povrće. Koristili smo peršin, zatim luk, češnjak i malo kopra. Da sve povežem zajedno, dodali smo četiri jaja.

 

Priprema
Spanakopita - grčka pita od špinata i feta sira!
  • 1Zagrijte pećnicu na 160C.
  • 2Prije nego što počnete miješati nadjev, provjerite je li špinat jako dobro ocijeđen, a rukom istisnite višak tekućine.
Da biste napravili punjenje
  • 1U zdjelu dodajte špinat i preostale sastojke za punjenje. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
  • 2Odmotajte listove tijesta i stavite ih između dvije blago vlažne kuhinjske krpe.
  • 3Pripremite posudu za pečenje. Dno premažite maslinovim uljem.
Za sastavljanje pite
  • 1Poravnajte posudu za pečenje s dva lista tijesta i pustite da prekrivaju stranice posude. Premažite maslinovim uljem. Na isti način dodajte još dva lista i premažite ih maslinovim uljem. Ponavljajte dok se dvije trećine tijesta ne potroše.
  • 2Sada ravnomjerno rasporedite punjenje od špinata i fete preko tijesta. Na vrh stavite još dva lista i premažite maslinovim uljem.
  • 3Nastavite premazivati listove tijesta maslinovim uljem, dok ne potrošite sve listove. Vrh gornjeg sloja premažite maslinovim uljem i prelijte sa samo nekoliko kapi vode.
  • 4Preklopite višak sa strane, možete ih malo i zgnječiti. Preklopljene strane dobro premažite maslinovim uljem.
  • 5Pecite u zagrijanoj pećnici 1 sat, ili dok kora ne postane hrskava i zlatno smeđa. Izvadite iz pećnice. Izrežite na kvadrate i poslužite. Dobar tek!
0Komentara
Komentiraj i ti, znaš da želiš!
Komentiraj i ocijeni ovaj recept :)
Email adresa neće biti objavljena
Proizvodi koje smo koristili
samo osobno preuzimanje
Špinat mladi smrznuti BIO Dennree 450g
samo osobno preuzimanje
Peršin svježi BIO 50g
2,51
samo osobno preuzimanje
Češnjak BIO kg
11,36
250g
500g
1kg
3,10
samo osobno preuzimanje
Luk BIO kg
3,99
500g
1kg
2kg
samo osobno preuzimanje
Jaja svježa BIO Ecor 6kom
3,99
samo osobno preuzimanje
Sir grčki feta 45% BIO Andechser 180g
4,34
(0)

Spanakopita - grčka pita od špinata i feta sira!

Broj ljudi
Trajanje
1 - 2 h
Složenost
Srednje teško jelo
Spanakopita - grčka pita od špinata i feta sira!
Sastojci
Za punjenje
  • 450g smrznutog nasjeckanog špinata, odmrznut i dobro ocijeđen
  • svežanj peršina, stabljike izrezane, sitno sjeckan
  • 1 veliki luk, sitno sjeckan
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 jaja
  • 300g kvalitetnog feta sira, drobljenog
  • 2 žlice suhog kopra
  • Svježe mljeveni crni papar
Za tijesto
  • 450g lisnatog tijesta
  • šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Proizvodi koje smo koristili
samo osobno preuzimanje
Špinat mladi smrznuti BIO Dennree 450g
samo osobno preuzimanje
Peršin svježi BIO 50g
2,51
samo osobno preuzimanje
Češnjak BIO kg
11,36
250g
500g
1kg
3,10
samo osobno preuzimanje
Luk BIO kg
3,99
500g
1kg
2kg
samo osobno preuzimanje
Jaja svježa BIO Ecor 6kom
3,99
samo osobno preuzimanje
Sir grčki feta 45% BIO Andechser 180g
4,34

Klub vjernih kupaca

Prijavom u klub vjernih kupaca ostvarujete trajni popust od 5% do 13% koji vrijedi zauvijek!

PRIDRUŽITE SE KLUBU