Trideset slojeva lisnatog tijesta, šećer i hrskave pistacije su tajna ove originalne baklave koja ima okus kao da je došla ravno iz turske pekare!
Priprema
Originalna turska baklava s pistacijama!
Za sirup od šećera
- 1U maloj posudi pomiješajte šećer, vodu, glukozni sirup (ako koristite), limun i sol te na srednje jakoj vatri prokuhajte do punog vrenja uz povremeno miješanje kako biste osigurali da se šećer otopi.
- 2Kad prokuha, maknite s vatre i umiješajte vodicu cvijeta naranče.
- 3Prebacite u posudu iz koje ćete izlijevati sirup i stavite na stranu da se potpuno ohladi prije upotrebe.
Za baklavu
- 1Podesite stalak pećnice na donji srednji položaj i zagrijte pećnicu na 150C.
- 2Pulsirajte pistacije u procesoru hrane dok ne budu sitno nasjeckane, oko petnaest impulsa od 1 sekunde; premjestite u posudu.
- 3Premažite 33x22 cm protvan za pečenje gheeom.
- 4Odmotajte tijesto na velikoj dasci i izravnajte rukama.
- 5Koristeći protvan kao vodilicu, prilagodite veličinu tijesta odsijecanjem viška kako bi se savršeno uklopio. Pokrijte tijesto plastičnom folijom, a zatim prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom kako biste spriječili sušenje.
- 6Stavite 1 list tijesta na dno pripremljenog protvana i premažite gheeom dok ne bude potpuno premazan.
- 7U protvan stavite još 7 listova tijesta, mažući svaki list s gheeom. Sada biste trebali imati ukupno 8 slojeva.
- 8Prelijte s 1 šalicom mljevenih pistacija i ravnomjerno rasporedite.
- 9U tavu složite još 6 listova, mažući svaki sloj s više gheea, a zatim prelijte s još 1 šalicom pistacija. Ponovite s još 6 listova, još gheea i preostalom šalicom pistacija.
- 10Preostalih 10 listova složite mažući svaki sloj s gheeom, osim završnog sloja.
- 11Krečući od sredine prema van, dlanom stisnite slojeve i istisnite sve mjehuriće zraka. Oštrim nožem izrežite baklavu na dijamante; 5 rezova okomito i oko 8 rezova dijagonalno. Premažite preostalim gheeom (koji bi trebao biti oko 4 žlice) po površini.
- 12Pecite baklavu dok ne postane zlatna, otprilike 1 1/2 do 1 3/4 sata, okrećući protvan na pola pečenja.
- 13Odmah nakon vađenja baklave iz pećnice, prelijte ohlađeni sirup preko izrezanih linija dok ne ostanu otprilike 2 žlice (sirup će cvrčati kad dotakne vrući protvan); pokapajte preostali sirup po površini. Sredinu svakog dijela ukrasite prstohvatom mljevenih pistacija.
- 14Ohladite na sobnoj temperaturi, oko 3 sata, a zatim prekrijte folijom i ostavite da odstoji najmanje 8 sati prije posluživanja. (Ohlađena baklava može se poslužiti odmah, ali okus i tekstura poboljšavaju se ako odstoji najmanje 8 sati. Baklavu možete čvrsto umotati u foliju i čuvati na sobnoj temperaturi do 10 dana.) Dobar tek!
0Komentara
Proizvodi koje smo koristili

