Originalna turska baklava s pistacijama!

Trideset slojeva lisnatog tijesta, šećer i hrskave pistacije su tajna ove originalne baklave koja ima okus kao da je došla ravno iz turske pekare!

 

 

 

Priprema
Originalna turska baklava s pistacijama!
Za sirup od šećera
  • 1U maloj posudi pomiješajte šećer, vodu, glukozni sirup (ako koristite), limun i sol te na srednje jakoj vatri prokuhajte do punog vrenja uz povremeno miješanje kako biste osigurali da se šećer otopi.
  • 2Kad prokuha, maknite s vatre i umiješajte vodicu cvijeta naranče.
  • 3Prebacite u posudu iz koje ćete izlijevati sirup i stavite na stranu da se potpuno ohladi prije upotrebe.
Za baklavu
  • 1Podesite stalak pećnice na donji srednji položaj i zagrijte pećnicu na 150C.
  • 2Pulsirajte pistacije u procesoru hrane dok ne budu sitno nasjeckane, oko petnaest impulsa od 1 sekunde; premjestite u posudu.
  • 3Premažite 33x22 cm protvan za pečenje gheeom.
  • 4Odmotajte tijesto na velikoj dasci i izravnajte rukama.
  • 5Koristeći protvan kao vodilicu, prilagodite veličinu tijesta odsijecanjem viška kako bi se savršeno uklopio. Pokrijte tijesto plastičnom folijom, a zatim prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom kako biste spriječili sušenje.
  • 6Stavite 1 list tijesta na dno pripremljenog protvana i premažite gheeom dok ne bude potpuno premazan.
  • 7U protvan stavite još 7 listova tijesta, mažući svaki list s gheeom. Sada biste trebali imati ukupno 8 slojeva.
  • 8Prelijte s 1 šalicom mljevenih pistacija i ravnomjerno rasporedite.
  • 9U tavu složite još 6 listova, mažući svaki sloj s više gheea, a zatim prelijte s još 1 šalicom pistacija. Ponovite s još 6 listova, još gheea i preostalom šalicom pistacija.
  • 10Preostalih 10 listova složite mažući svaki sloj s gheeom, osim završnog sloja.
  • 11Krečući od sredine prema van, dlanom stisnite slojeve i istisnite sve mjehuriće zraka. Oštrim nožem izrežite baklavu na dijamante; 5 rezova okomito i oko 8 rezova dijagonalno. Premažite preostalim gheeom (koji bi trebao biti oko 4 žlice) po površini.
  • 12Pecite baklavu dok ne postane zlatna, otprilike 1 1/2 do 1 3/4 sata, okrećući protvan na pola pečenja.
  • 13Odmah nakon vađenja baklave iz pećnice, prelijte ohlađeni sirup preko izrezanih linija dok ne ostanu otprilike 2 žlice (sirup će cvrčati kad dotakne vrući protvan); pokapajte preostali sirup po površini. Sredinu svakog dijela ukrasite prstohvatom mljevenih pistacija.
  • 14Ohladite na sobnoj temperaturi, oko 3 sata, a zatim prekrijte folijom i ostavite da odstoji najmanje 8 sati prije posluživanja. (Ohlađena baklava može se poslužiti odmah, ali okus i tekstura poboljšavaju se ako odstoji najmanje 8 sati. Baklavu možete čvrsto umotati u foliju i čuvati na sobnoj temperaturi do 10 dana.) Dobar tek!
0Komentara
Komentiraj i ti, znaš da želiš!
Komentiraj i ocijeni ovaj recept :)
Email adresa neće biti objavljena
Proizvodi koje smo koristili
2,91
samo osobno preuzimanje
Limun BIO kg
4,99
500g
1kg
2kg
7,25
1,92
(0)

Originalna turska baklava s pistacijama!

Broj ljudi
Trajanje
30 - 60 min
Složenost
Kompleksno jelo
Originalna turska baklava s pistacijama!
Sastojci
Za šećerni sirup
  • 1¾ šalice (350g) šećera
  • ¾ šalice vode
  • 1 1/2 žlice (28g) glukoznog sirupa (nije obavezno, ali se preporučuje)
  • iscijeđeni limun
  • ⅛ žličice soli
  • 1 žlica cvjetne vodice cvijeta naranče
Za punjenje
  • 3 šalice (340 g) oljuštenih, sirovih i neslanih pistacija, plus još za ukras
Za tijesto
  • 2 (500 g svaki) pakiranja lisnatog tijesta, ukupno 30 listova, odmrznuto
  • 1 1/8 šalice (255g) rastopljenog ghee-a ili 1 ½ šalice (340g) neslanog maslaca
Proizvodi koje smo koristili
2,91
samo osobno preuzimanje
Limun BIO kg
4,99
500g
1kg
2kg
7,25
1,92

Klub vjernih kupaca

Prijavom u klub vjernih kupaca ostvarujete trajni popust od 5% do 13% koji vrijedi zauvijek!

PRIDRUŽITE SE KLUBU