Želiš učiniti nešto za sebe? Uzmi VITAMIN B!
Datum objave Ponedjeljak, 22 Kolovoz 2022

Želiš učiniti nešto za sebe? Uzmi VITAMIN B!

Puno smo puta dosad čuli - jedi hranjive namirnice, nemoj jesti tu praznu hranu, pojedi nešto na žlicu.. Iako većini rečenice poput tih u nekim trenucima ‘’kroz jedno uho uđu, a kroz drugo izađu’’, trebali bismo obratiti pozornost na zdravu prehranu. Pitaš se zašto? Unos namirnica kao što je zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi i jaja dati će energiju tvome tijelu, a za to je ponajviše zaslužan Vitamin B. Vitamini B esencijalni su nutrijenti potrebni za izgradnju zdravih stanica i uključeni su u mnoge ključne biološke procese u tijelu, uključujući energetski metabolizam. Uz povećanu energiju i smanjenju umora i stresa, ovi hranjivi sastojci topljivi u vodi pokazali su se ključnima za doprinos imunološkom sustavu, podršku probavnom sustavu i problemima s kožom i kosom te poboljšanoj funkciji pamćenja. No, ponekad je teško samo kroz prehranu osigurati optimalan unos Vitamina B, zato ti predstavljamo Vitamin B Complex!

Vjerujemo da su mnogi dosad već upoznati s vitaminima B6 i B12, ali znaš li da zapravo postoji čak osam različitih B vitamina te da upravo ovaj dodatak prehrani sadrži svih osam? O da! A to su: vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B7, vitamin B9 i vItamin B12.

Vitamin B1. Poznat kao tiamin, vitamin B1 pomaže pretvoriti hranu koju unosiš u energiju. Ovaj vitamin važan je za rast i razvoj, kao i mnoge stanične funkcije te se nalazi u cjelovitim žitaricama i obogaćenom kruhu, žitaricama, tjestenini i riži. Također se može naći u ribi, sjemenkama mahunarki i orašastim plodovima. Visok nedostatak tiamina najčešće doprinosi mentalnoj konfuziji, gubitku mišića, zadržavanju tekućine, visokom krvnom tlaku i poteškoćama s hodanjem.

Vitamin B2. Riboflavin je još jedan važan vitamin koji pomaže pretvoriti hranu u energiju koja ti je potrebna, a također i za funkciju stanica. Vitamin B2, odnosno riboflavin, nalazi se u hrani kao što su jaja,, mlijeko, zeleno povrće, obogaćene žitarice, kruh i proizvodi od žitarica. 

Ako ne unosiš dovoljno riboflavina, tvoja će koža biti prvi pogođeni sustav. Nedostatak riboflavina može se pojaviti i u obliku ranica u kutovima usta, gubitku kose ili može dovesti do osjećaja slabosti i umora ili anemije.

Vitamin B3. O da.. Već smo naučili.. Energija, energija i punoo energije! Tako je i Vitamin B3 (niacin) još jedan vitamin neophodan za mnoge stanične puteve uključene u pretvaranje hrane u energiju. Uz to, unos dovoljne količine ovog vitamina doprinosi snižavanju kolesterola. Koji spoj, ha? Zamisli sada da se svi vitamini koje smo prethodno naveli nalaze u jednoj bočici! No, to nije sve. Krenimo dalje!

Vitamin B5. Osim energije, Vitamin B5 (pantotenska kiselina) važan je za stvaranje hormona nadbubrežne žlijezde i crvenih krvnih stanica te daje veliki doprinos pravilnoj funkciji živčanog sustava. Uz to, vitamin B5 doprinosi mekoj i sjajnijoj koži i kosi.

Vitamin B6. Piridoksin je uključen u stvaranje proteina i strukturiranih spojeva, crvenih krvnih zrnaca te doprinosu imunološkom sustavu. Nedostatak vitamina B6 uključuje doprinos depresiji, anemiji, oslabljenoj funkciji živaca te pucanju usana i  jezika. 

Vitamin B7. Biotin je najpoznatiji po svojoj povezanosti sa zdravljem kose, kože i noktiju jer pridonosi stvaranju keratina. 

Vitamin B9. Folat ili folna kiselina važan je za sintezu tvog genetskog materijala poput DNA i RNA. Folata ima u izobilju u mnogo povrća, voća, orašastih plodova, graha, obogaćenog kruha, obogaćenih žitarica i kukuruznog brašna. Nedostatkom folata razviti možeš stanja koja utječu na krv, poput anemije. 

Vitamin B12.  I posljednji od osam vitamina B jest vitamin B12, odnosno kobalamin. Ovaj vitamin važan je za funkciju tvog živčanog sustava, a također pomaže u sintezi genetskog materijala poput DNK. Budući da se B12 uglavnom nalazi u proizvodima životinjskog podrijetla, važno je da ljudi koji se pridržavaju veganske ili vegetarijanske prehrane unos nadopune visokim dozama vitamina B12 jer niske razine mogu dovesti do problema poput nedostatka crvenih krvnih stanica (anemija) ili problema sa živcima.

Tvoj Garden TIM

Klub vjernih kupaca

Prijavom u klub vjernih kupaca ostvaruješ trajni popust od 5% do 13% koji vrijedi zauvijek!

PRIDRUŽI SE KLUBU