U svijetu prirode borovnice su jedne od malih elektrana visokog sadržaja vitamina, minerala i antioksidansa. Jedno su od voća koje se najčešće konzumira u svijetu jer se mogu koristiti kao dodaci i preljevi raznim slasticama ili jesti samostalno kao međuobrok, a također su izvrstan dodatak smoothiejima.
Uobičajeno pitanje je: ,,Koje boje su borovnice?" ili, točnije: ,,Kakve boje treba biti svježa borovnica?’’. Suprotno engleskom nazivu, borovnice su zapravo više ljubičaste boje zbog visokog sadržaja antocijana, što im daje ljubičastu nijansu, dok njihovo meso treba biti svjetlozeleno, žuto ili čak bijelo. Borovnice postaju plave neposredno prije nego što su potpuno zrele, tako da potpuno plava bobica možda neće imati najbolji okus! Slično, bilo kakve modrice ili smeđe boje s vanjske strane sugeriraju da nestaju.
A sada.. Slažeš li se da ne postoji mnogo toga u životu što ljudi vole više od bogatog, punog okusa slatke torte od sira? Sigurno se pitaš kakve to poveznice ima s borovnicama? IMA! 26. svibnja obilježava se dan Cheesecakea od borovnica! Sad kada znaš, vjerujemo da će ovo postati tvoj omiljeni praznik za proslavu. Za jednostavan cheesecake od borovnica bez pečenja slijedi recept u nastavku!
Sastojci:
Čokoladna kora:
- ⅔ šalice (97 g) badema Garden
- ⅓ šalice (45 g) oraha pekana Garden
- ¼ šalice (23 g) usitnjenog kokosa Dennree
- 5 svježih datulja iz eko uzgoja
- 1 žlica javorovog sirupa Dennree
- 1 i pol žlice (7 g) kakaa u prahu BioLife
- ¼ žličice himalajske soli Garden
Nadjev za cheesecake:
- 200g komadića indijskih oraščića Dennree
- 230g nezaslađenog deserta od kokosa MyLove-MyLife
- 3 žlice javorovog sirupa Dennree
- 1 ½ žlice limunovog soka
- ⅔ šalice borovnica iz eko uzgoja
- ½ štapića vanilije Sonnentor
- 2 žlice ulja od kokosa djevičanskog Garden
- ¼ žličice himalajske soli Garden
Priprema:
Čokoladna kora:
- Stavi papir za pečenje u svaku udubinu kalupa mini za muffine.
- Bademe i pekane stavi u blender i miksaj dok se ne sjedine. Dodaj ostale sastojke i nastavi miksati.
- U svaku udubinu utisni otprilike pola žlice smjese po rubu kalupa koje nalikuju košaricama. A kad završiš, drži ih u hladnjaku dok radiš nadjev.
Nadjev za cheesecake:
- Indijske oraščiće ocijedi i operi. Dodaj ih u mikser i, zajedno s ostalim sastojcima, jakom brzinom miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Smjesu prelij preko kore i ohladi u zamrzivaču 1-2 sata.
- Pažljivo izvuci papir za pečenje kako bi kolač od sira oslobodili iz kalupa. Stavi ih na tanjur i ostavi da se odmrznu oko pola sata.
A sada slijedi uživanje u danu Cheesecakea od borovnica uz ovaj fantastičan desert!
Dobar tek!