Savjeti i recept za najbrži i najbolji pekmez
Datum objave Petak, 10 Rujan 2021

Savjeti i recept za najbrži i najbolji pekmez

Kuhanje domaćeg pekmeza dio je tradicije naših domova, a miris još vrućeg pekmeza od šljiva mnoge nas vraća u djetinjstvo.

Rana jesen je pravo vrijeme za pripremu omiljenih domaćih džemova i pekmeza.

Prije nego što počneš puniti teglice pročitaj naše savjete kako priprema slatke zimnice može biti puno, puno jednostavnija nego što misliš.

Glavna razlika između pekmeza i džema je ta da se u pekmez dodaje najviše 20% šećera ili se uopće ne dodaje.

Najbolji pekmezi, džemovi i marmelade pripremaju se od zrelog voća, a domaće, nešpricano voće tajna je svake slatke zimnice. Stoga za pripremu pekmeza i ostale zimnice obavezno koristi organski uzgojene namirnice.

Ako želiš uživati u domaćem, zdravom voću koje će zadržati što više bitnih svojstava (vitamina i minerala) odaberi blanširanje. To podrazumijeva da voće kratko potopiš u kipuću vodu te izvadiš i potom ohladiš u hladnoj vodi.

Što se staklenki tiče najbolje je koristiti staklenke s metalnim poklopcima. Dobro će poslužiti i stare staklenke od senfa, ajvara ili pekmeza. Staklenke i poklopce potrebno je dobro sterilizirati tako da ih nakon pranja držiš otvorene oko 5 minuta u zagrijanoj pećnici na 200°C ili 10-tak minuta na 150°C. Nikako ne ulijevaj vrući pekmez u hladne staklenke jer će doći do pucanja.

Staklenke nikada nemoj puniti do samog vrha. Ostavi uvijek barem tri centimetra praznog prostora pri samom vrhu.

Nakon toga napunjene, još vruće staklenke zatvorene metalnim čepom okreni naopačke, prekrij plahtom i ostavi preko noći.

 

A baci oko i na recept za najlakši i najbrži, a tako fin i zdrav pekmez od šljiva, chia sjemenki i kokosovog šećera.

Recept: Pekmez od šljiva s chia sjemenkama i kokosovim šećerom

Za pripremu ovog finog pekmeza potrebno ti je svega nekoliko sastojaka, jako malo vremena i nekoliko čistih steriliziranih staklenki.

Sastojci:

500g očišćenih šljiva

½ žličice cimeta

3 žlice kokosovog šećera

3 žlice chia sjemenki

Sok od ½ limuna

½ žličice đumbira u prahu

 

Priprema:

Operi i očisti šljive od koštica, nareži ih na četvrtine i stavi u zdjelu na laganu vatru. Dodaj sok od limuna, cimet, kokosov šećer i đumbir te kuhaj poklopljeno 10 minuta dok šljive ne omekšaju. Zatim ih usitni vilicom ili štapnim mikserom, makni s vatre i umiješaj chia sjemenke. Ostavi da odstoji 5 minuta pa presipaj u steriliziranu, toplu staklenku s poklopcem. Ohladi na sobnoj temperaturi, zatim spremi u hladnjak i potroši u roku od dva tjedna ili u našem slučaju 2 dana. :)

Tvoj Garden

Vezani proizvodi
ZG&RI
Šljive BIO kg
Organsko
31,90 kn
ZG&RI
Limun BIO kg
OrganskoBez mliječnih proizvodaBez jaja
36,90 kn
500g
1kg
2kg
Đumbir mljeveni BIO Garden 35g
OrganskoBez mliječnih proizvodaBez jaja
15,00 kn
Cimet cejlonski mljeveni BIO Garden 40g
OrganskoBez mliječnih proizvodaBez jaja
15,00 kn
Chia sjemenke BIO Garden 200g
OrganskoBez mliječnih proizvodaBez jaja
27,80 kn
Šećer kokosov BIO Superhrana 500g
OrganskoBez mliječnih proizvodaBez jaja
39,90 kn

Klub vjernih kupaca

Prijavom u klub vjernih kupaca ostvaruješ trajni popust od 5% do 11% koji vrijedi zauvijek!

PRIDRUŽI SE KLUBU