Mnogi su celer donedavno svrstavali pod ‘ono što ostane nakon što se ostalo povrće iz juhe pojede’. No, celer je namirnica koja je postala ‘trend’ u posljednje vrijeme i vrući borac u areni povrća hranjivih vrijednosti - a pogotovo kada je riječ o čudotvornom sok od celera. Pa bilo je i vrijeme! Pitaš se zašto?
Kad bismo svi bili svjesniji svih moćnih nutritivnih sastojaka od celera, bio bi naširoko cijenjen kao čudesna superhrana. Vitamin C, vitamin K, vitamin B2 i B6, kalij, magnezij i mangan samo su neki od bogatstva ove namirnice. Celer ima nevjerojatnu sposobnost stvaranja značajnih poboljšanja u organizmu te pripada obitelji kišobrana (eng Umbelliferae), poput peršina, mrkve, pastrnjaka i komorača. Ovu duguljastu prugastu zelenu stabljiku čine cilindrični listovi, iz kojih niču brojni listovi nalik peršinu. Jesti stabljike celera, iako je vrlo zdrav i važan, nije isto što i piti čisti sok od celera. Kada se celer iscijedi, pulpa (vlakna) se uklanja, a njegove prednosti postaju mnogo snažnije. Također, moći ćeš konzumirati mnogo više celera u obliku soka nego da ga jedeš.
Sok od celera ima brojne prednosti, a najvažnije su da doprinosi snižavanju kolesterola, jačanju imuniteta, elastičnosti i mekoći kože, normalnoj probavi i ima snažno protuupalno djelovanje.
Najbolje vrijeme za pijenje soka od celera je ujutro natašte prije nego što popiješ bilo što drugo osim vode ili vode s limunom (pričekaj najmanje 15 do 30 minuta nakon limuna prije nego što popiješ sok od celera). Sok od celera nije kalorijski napitak, tako da će ti i dalje trebati doručak. Jednostavno pričekaj najmanje 15 do 30 minuta nakon što popiješ sok od celera, a zatim prije pojedi bilo što drugo.
Ako ne možeš popiti sok od celera ujutro prije jela, onda je druga najbolja opcija da ga popiješ 15 do 30 minuta prije nego nešto pojedeš ili 2 sata nakon jela.
Sastojci za jednu čašu ovog napitka:
- 220 g isjeckane stabljike celera
- Voda
Priprema:
- Operi i očisti stabljike celera
- Grubo ih nasjeckaj i dodaj u sokovnik/blender s vodom. Počni blendati (ako se ne miješa i usitnjava, dodaj još malo vode).
- Blendaj sve dok ne dobiješ savršenu tečnost bez komadića
- Za svaki slučaj procijedi pomoću sita ili gaze
Kada biraš celer obrati pažnju na nekoliko stvari. Prvo i najvažnije je da stabljike celera koje ćeš izblendati i popiti budu iz ekološkog uzgoja! Uz to, ne kupuj ga narezanog već svježeg. Korijen treba biti čvrst, a stabljika svježa i hrskava, bez tragova sušenja. Dužim stajanjem celer gubi boju i nutritivne sastojke, stoga vodi računa o tome da listovi celera budu svjetlozelene boje!