Očuvajmo našu Zemlju uz 4 jednostavna koraka
Datum objave Petak, 21 Travanj 2023

Očuvajmo našu Zemlju uz 4 jednostavna koraka

Očuvanje naše zemlje je od vitalne važnosti za budućnost našeg planeta i našeg života na njemu. Postoji mnogo stvari koje svatko od nas može učiniti kako bi doprinio očuvanju zemlje.
I upravo zato svaki dan nam može biti Dan planeta Zemlje uz ova 4 jednostavna koraka:

1. RECIKLIRAJ


Recikliranje je ključni korak u očuvanju Zemlje i jedan od najjednostavnijih načina za smanjenje utjecaja na okoliš. Postoje mnogi razlozi zašto bi trebali reciklirati, uključujući smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalištima, smanjenje potrebe za proizvodnjom novih proizvoda i smanjenje emisija stakleničkih plinova.


Evo nekoliko savjeta za očuvanje Zemlje recikliranjem:

 • Sortiraj otpad: Važno je sortirati otpad na vrste materijala, kao što su staklo, plastika, papir, metal i drugi materijali. Na taj način se olakšava proces recikliranja jer se različiti materijali mogu tretirati na odgovarajući način.
 • Obrati pažnju na reciklabilne materijale: Ne mogu se svi materijali mogu reciklirati, pa je važno paziti na oznake na proizvodima koje kupuješ. Oznaka za recikliranje obično ima trokut sa strelicama i brojem koji označava vrstu materijala.
 • Nemoj zagađivati reciklirane materijale: Važno je da se reciklirani materijali ne miješaju sa drugim otpadom koji nije reciklabilan. Neka reciklirani materijali budu čisti, bez ostataka hrane ili tekućina.
 • Pronađi reciklažni centar u svom kvartu: Većina kvarta ima mjesta za odlaganje reciklabilnog materijala. Pronađi reciklažni centar u blizini i saznaj što se može reciklirati i kako se pravilno odlaže otpad.

 

2. JEDI BIO HRANU


Organska hrana može imati pozitivan utjecaj na očuvanje Zemlje. 


Donosimo ti nekoliko načina na koje to možeš učiniti:

 • Smanji upotrebu pesticida i herbicida: Organska hrana se uzgaja bez korištenja pesticida i herbicida koji mogu štetiti okolišu i zdravlju ljudi. Kupovinom organske hrane, potičeš proizvodnju bez korištenja tih kemikalija i smanjuješ njihov negativni utjecaj na okoliš.
 • Smanji korištenje umjetnih gnojiva: Umjetna gnojiva koja se koriste u konvencionalnom uzgoju hrane mogu doprinijeti zagađenju tla i voda. Organska hrana se uzgaja uz upotrebu prirodnih gnojiva, poput stajskog gnoja, komposta i ostataka usjeva. Kupovinom organske hrane, pomažeš u smanjenju korištenja umjetnih gnojiva i doprinosite očuvanju tla i voda.

Ukratko, jedući organsku hranu, možeš pomoći u očuvanju Zemlje na mnogo načina. Kupovinom organske hrane, podržavaš održivi uzgoj hrane, smanjuješ upotrebu kemikalija i umjetnih gnojiva, smanjuješ negativni utjecaj na okoliš te se uz to puuno zdravije hraniš i unosiš u svoj organizam samo provjerenu hranu!

 

3. KORISTI PLATNENE VREĆICE


Korištenjem platnenih vrećica umjesto plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, možemo doprinijeti zaštiti okoliša na mnogo načina:

 • Smanjujemo potrošnju plastike: Plastične vrećice predstavljaju veliki problem za okoliš, jer se teško razgrađuju i mogu završiti u oceanima, šumama i drugim ekosustavima. Korištenjem platnenih vrećica, smanjujemo količinu plastike koju koristimo i doprinosimo smanjenju količine otpada.
 • Smanjujemo emisije stakleničkih plinova: Proizvodnja plastičnih vrećica zahtijeva fosilna goriva i emisije stakleničkih plinova koje doprinose klimatskim promjenama. Korištenjem platnenih vrećica, smanjujemo potražnju za proizvodnjom plastičnih vrećica i smanjujemo emisije stakleničkih plinova.
 • Smanjujemo opasnost za životinje: Plastične vrećice često završavaju u morima i oceanskim ekosustavima, gdje mogu biti opasne za morske životinje koje ih mogu pomiješati s hranom ili se zapetljati u njih. Korištenjem platnenih vrećica, smanjujemo rizik od ovakvih događaja i doprinosimo zaštiti morskih životinja.
 • Štedimo novac: Iako platnene vrećice obično koštaju više od plastičnih vrećica, one su dugoročno isplativije. Platnene vrećice su trajnije i mogu se koristiti ponovno i ponovno, što znači da ne moramo često kupovati nove vrećice. To može uštedjeti novac i smanjiti potrebu za proizvodnjom novih plastičnih vrećica.

 

4. KORISTI EKO FRIENDLY SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE


Korištenjem ekološki prihvatljivih sredstava za čišćenje, možemo pomoći u očuvanju planete na sljedeće načine:

 • Smanjujemo upotrebu kemikalija: Mnogi tradicionalni proizvodi za čišćenje sadrže kemikalije koje mogu biti štetne za okoliš. Korištenjem ekološki prihvatljivih sredstava za čišćenje, možemo smanjiti količinu kemikalija koje se ispuštaju u zrak i vodu.
 • Smanjujemo količinu otpada: Mnogi ekološki prihvatljivi proizvodi za čišćenje dolaze u pakiranjima od recikliranih materijala, što smanjuje količinu otpada koji se proizvodi. Također, neki od ovih proizvoda dolaze u koncentriranom obliku, što znači da ne moramo kupovati nove boce svaki put kada nam ponestane proizvoda.
 • Smanjujemo potrošnju energije: Neke ekološki prihvatljive alternative za čišćenje, poput prirodnih deterdženata za rublje ili sredstava za čišćenje na bazi octa, mogu se koristiti u hladnoj vodi, što znači da se smanjuje potrošnja energije potrebne za zagrijavanje vode.
 • Smanjujemo utjecaj na vodu i zrak: Ekološki prihvatljivi proizvodi za čišćenje ne sadrže štetne kemikalije koje mogu završiti u zraku i vodi i time štete okolišu i životinjama. Također, ova sredstva su često biorazgradiva, što znači da se brže razgrađuju i manje zagađuju okoliš.
 • Potičemo održivost: Kupovinom ekološki prihvatljivih proizvoda za čišćenje, podržavamo tvrtke koje se trude biti održive i smanjiti svoj utjecaj na okoliš. Također, ove tvrtke obično koriste reciklirane materijale u svojoj proizvodnji, što smanjuje količinu novih materijala koji se koriste.

Nadamo se da će ti  ovi savjeti pomoći u očuvanju Zemlje.


Sretan ti Dan planeta Zemlje!
Tvoj Garden Tim

 

Klub vjernih kupaca

Prijavom u klub vjernih kupaca ostvaruješ trajni popust od 5% do 13% koji vrijedi zauvijek!

PRIDRUŽI SE KLUBU