Mmmmatcha.. Iako mnogi, sudeći po njezinoj boji, pozelene kad čuju riječ matcha, iza ovih listova stoji nevjerojatan sastav kojemu svakako trebaš dati šansu! Matcha je vrsta zelenog čaja koji se dobiva uzimanjem mladih listova čaja i finim mljevenjem u prah. Raste u obliku grmova zelenog čaja koji se uzgajaju u hladu. Hlad matchu čini nevjerojatno jarke zelene boje zbog izuzetno visoke razine klorofila. Prah ima slatku biljnu travnatu notu, s fantastičnom aromom orašastih plodova i nježnih gorkih tonova. To je kao zeleni čaj koji je, next level! Zeleni čaj je antioksidans, ali matcha je na drugoj razini što se tiče prednosti, jer se konzumira cijeli list čaja. S druge strane, matcha sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, otprilike isto kao i kava. No, za razliku od kave, matcha ima specifičnu aminokiselinu (L-teanin) koja usporava oslobađanje kofeina i doprinosi osjećaju opuštanja i smirenosti.
Matcha latte
Da se nove tehnike pripreme isplate, tu je Matcha latte! Matcha latte se prvi put pojavila u kafićima prije nekoliko godina, a u relativno kratkom vremenskom razdoblju doživjela je značajan porast popularnosti. Njezina prepoznatljiva zelena boja i jedinstveni orašasti, zemljani, a ponekad i gorak okus izdvajaju ga od tipičnih napitaka iz kafića. Želiš probati? Izvoliš!
Sastojci:
- 1 šalica biljnog napitka The Bridge po izboru ( 250 ml)
- 1/4 šalice kipuće vode (65 ml)
- 1 žličica matche u prahu BioLife
- 1 žlica javorovog sirupa Dennree
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije Sonnentor
- 1/4 žličice mljevenog cimeta cejlonskog Garden
Priprema:
- Zagrij napitak u loncu na srednjoj vatri dok se ne zagrije (oko 3-5 minuta), povremeno miješajući
- Pomiješaj kipuću vodu, matcha čaj u prahu, javorov sirup i mljeveni cimet u maloj posudi dok se dobro ne sjedine.
- Ulij biljni napitak u šalicu, dodaj mješavinu matcha čaja i miješaj dok se dobro ne sjedini.
- Posluži toplo ili ostatke drži u zatvorenoj posudi u hladnjaku 2-3 dana. Možeš ga ponovno zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili u loncu.
Matcha palačinke
A za još malo guštanja uz ukusni napitak tu su Matcha palačinke! Isprobaj nevjerojatno ukusan i aromatičan recept za doručak koji je izvrstan za dijetu bez glutena (ako ubaciš bezglutenske sastojke), keto dijetu ili svakoga tko želi jesti doručak bogat proteinima!
Sastojci:
- 2 šalice integralnog brašna od pira Garden
- 2 žlice matche u prahu BioLife
- 2 žlice kokosovog šećera Garden
- 4 žlice praška za pecivo bez glutena Biovegan
- ½ žlice himalajske soli Garden
- 2 šalice biljnog napitka The Bridge po izboru
- 4 žlice otopljenog veganskog maslaca Cow Cow
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije Sonnentor
- Djevičansko kokosovo ulje Garden za kuhanje
Priprema:
- Pomiješaj brašno, matcha prah, šećer, prašak za pecivo i sol u velikoj posudi i dobro sjedini.
- Biljni napitak, otopljeni maslac, jaja i ekstrakt vanilije sjedini u blenderu. Blendaj na srednjoj brzini dok se sve dobro ne izmiješa (40ak sekundi). Dodaj izmiješane suhe sastojke u blender. Miješaj laganom brzinom, dok se brašno u potpunosti ne sjedini i ne dobijete lijepu tekuću smjesu. Tijesto prebaci u veliku zdjelu.
- Ako nemaš blender, pjenjačom pomiješaj sve mokre sastojke u velikoj posudi, a zatim dodaj izmiješane suhe sastojke dok se sve ne sjedini.
- Dodaj ulje da prekrije dno tave i zagrij na srednjoj vatri dok ne bude vruće, a zatim tavu preseli na laganu vatru. Upotrijebi ¼ šalice za mjerenje kako bi sve palačinke bile podjednake veličine. Peci dok donji dio ne porumeni i dok mjehurići ne isplivaju na površinu, 1 do 2 minute. Zatim preokreni palačinku i peci drugu stranu dok ne porumeni. Postupak ponovi s ostatkom tijesta.
- Vruće palačinke posluži s omiljenim namirnicama po želji, a mi ti preporučujemo voće (jagode, borovnice ili banane), javorov sirup i šlag!
U slast!