Nije teško za pogoditi. Znamo da su te u naslovu više zaintrigirale palačinke nego heljda. Ali to nije ništa loše! Vjerujemo da ćeš nakon što saznaš sve dobrobiti ovog sitnog čuda promijeniti mišljenje, ali i zavoljeti malo drugačiji oblik palačinki!
Heljda je posljednjih godina sve popularnija. S dobrim razlogom jer, osim imidža 'zdrave prehrane' i ‘superhrane’, heljda je doista nevjerojatno sjeme i treba joj dati priznanje koje zaslužuje! Uz izvrstan izvor bjelančevina i vlakana, heljda ima i iznimno malo masti. Iako sadrži oko 27% ugljikohidrata, sadržaj šećera u njemu je zanemariv, a to pokazuje da jedna porcija kuhane heljde (oko 84 g) sadrži samo 122 kalorije. Nije loše s obzirom na njegovu sposobnost zasićenja! Također, heljda je izuzetno bogata i magnezijem, vitaminima B, cinkom, željezom, bakrom i manganom! Iako postoji mala manjina ljudi koji ne mogu podnijeti heljdu, ona inače ostaje potpuno ‘slobodna’ od onih klasičnih alergena - glutena, jaja, mlijeka, soje, orašastih plodova i drugih..
Sad kad znaš koliko je ova namirnica uistinu, sa zadovoljstvom možemo prijeći na recept za ove savršene palačinke u kojima tvome uživanju neće biti kraja!
Sastojci:
- 120 g heljde Garden
- 65 g brašna od pira integralno Garden
- 295 ml napitka od soje The bridge
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 4 žlice kremastog maslaca Dennree
- 1 žlica integralnog šećera Alce nero
- 3/4 žličice sode bikarbone Garden
- 1/2 žličice himalajske soli Garden
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličica vanilije u prahu Sonnentor
Priprema:
Izrada smjese
1. korak: pomiješaj napitak od soje i limunov sok, a zatim ostavi pet minuta. Ova smjesa oponaša mlaćenicu, koja kada se pomiješa sa sodom bikarbonom kasnije u receptu, čini palačinke SAVRŠENO pahuljastima!
2. korak: U srednjoj posudi mikserom (ili u blenderu) izmiješaj heljdu, šećer, sodu bikarbonu i sol.
3. korak: U umućeni napitak s početka umutiti jaje i vaniliju.
4. korak: U sredini smjese brašna napravi udubljenje. U udubinu ulij mješavinu mlijeka i otopljenog maslaca i miješaj vilicom dok grudice brašna polako nestanu. U redu je ako tijesto ima nekoliko malih grudica.
Pečenje palačinki
1. korak: Zagrij veliku tavu za palačinke na srednjoj vatri (tava je dovoljno zagrijana kad pošpricate malo vode na površinu, voda sklizne po tavi i na kraju ispari).
2. korak: Tavu lagano premaži otopljenim maslacem.
3. korak: Stavi smjesu na tavu (Nastoji da sve palačinke budu podjednake veličine, stoga svaki puta stavljaj jednaku količinu na tavu. Uz to, palačinke trebaju biti deblje nego što su one klasične, stoga rasporedi više smjese na jednome mjestu kako bi dobili oblik kao sa slike ispod.)
4. korak: Kad rubovi izgledaju suhi, a počnu se pojavljivati i mjehurići koji iskaču na gornjoj površini palačinke, vrijeme je da preokreneš palačinku. Ovo traje oko 2 minute. Nakon što se okrene, peci još 1 do 2 minute ili dok lagano ne porumeni.
5. korak: Posluži odmah s toplim sirupom, maslacem i omiljenim preljevima za palačinke.
U slast!