Kako na najbolji način nadomjestiti Vitamin D?
Datum objave Srijeda, 15 Ožujak 2023

Kako na najbolji način nadomjestiti Vitamin D?

Vitamin D je bitan nutrijent za naše zdravlje. Ima važnu ulogu u pomaganju našem tijelu da apsorbira kalcij koji je potreban za održavanje zdravih kostiju. Također pomaže u jačanju našeg imunološkog sustava, borbi protiv virusa i umora. Pitaš se što to znači? Vitamin D pomaže da osjećaš uravnoteženje te da se tvoje kosti pravilno razvijaju i rastu. Uz to, ovaj vitamin potiče apsorpciju kalcija u crijevima i sprječava da kosti postanu lomljive, deformirane ili slabe.


Druge dobrobiti vitamina D uključuju zaštitu od depresije, smanjenje upale i jačanje funkcije imunološkog sustava .


Vitamin D topiv je u mastima te se proizvodi uglavnom izlaganjem suncu i aktivni oblik vitamina D, kalcitriol, zapravo funkcionira kao hormon. Kalcitriol djeluje na upravljanje razinama kalcija i fosfora u našem tijelu, otuda i odnos između statusa vitamina D i zdravlja kostiju. Također ima značajnu ulogu u sintezi proteina..
Vitamin D jedinstven je u svojoj sposobnosti da ga sintetizira sunce i zahtijeva malo unosa hranom u usporedbi s drugim vitaminima.

Povećaj unos hrane koja sadrži vitamin D. 

Budući da je vitamin D topiv u mastima, on se najbolje apsorbira kada se uzima hranom koja sadrži upravo veću količinu masti. Najbolji prehrambeni izvori vitamina D su ulje jetre bakalara, masna riba poput pastrva i lososa te gljive. Također se nalazi u jajima, obogaćenim žitaricama i nemasnim mliječnim proizvodima. 

Suoči se sa suncem, ali pažljivo.

Vitamin D poznat je kao 'vitamin sunca' jer ga naše tijelo može stvoriti kada nam je koža izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti. Tajna je u tome da provedeš 10 do 20 minuta na suncu (bez kreme za sunčanje) svaki dan između 10 i 16 sati kada je sunce najjače. UVB zrake sunca pokreću kemijski proces koji proizvodi D3 – oblik vitamina D koji naše tijelo može pohraniti. 
Međutim, ako planirate ostati dulje od 20 minuta na izravnoj sunčevoj svjetlosti, koristite kremu za sunčanje kako biste se zaštitili.

Svojoj prehrani dodaj vitamin D u obliku dodatka prehrani

Svome tijelu i prehrani uvijek moraš biti najbolji prijatelj i dati podršku kada je to potrebno, a u ovom slučaju za savršen nadomjestak vitamina D tu su dva dodatka prehrani iz Gardenove ponude koji tvome tijelu, na siguran, jednostavan i brz način doprinose. Riječ je o zasebnom dodatku koji je uz vitamin d kombiniran s kalcijem, te o drugom dodatku kojem smo, uz kalcij, dodali i magnezij i cink.

Tvoj Garden TIM

Klub vjernih kupaca

Prijavom u klub vjernih kupaca ostvaruješ trajni popust od 5% do 13% koji vrijedi zauvijek!

PRIDRUŽI SE KLUBU