Jabuke su ne samo ukusne i hrskave, već i bogate hranjivim tvarima. Prave su male zvijezde kada je riječ o nutritivnim vrijednostima. Puna vlakana koja čuvaju tvoju probavu? Ima! Vitamin C za super imunitet? Naravno! Antioksidansi koji se bore protiv slobodnih radikala? U izobilju!
S dolaskom jeseni, jabuke preuzimaju glavnu ulogu na našem tanjuru, a sada ćemo je odvesti na sasvim novu razinu.
Pripremi se za eksploziju okusa i pridruži nam se na ovom ukusnom putovanju jer ti donosimo najbolje recepte za zdrave deserte od jabuka!
1. Pečene jabuke - Kraljice jeseni
Zamisli topli, mekani centar jabuke, prožet aromom cimeta i završnim dodirima meda. Sve to upotpunjeno hrskavom zobenom granolom. Raj za nepce!
Sastojci:
4 srednje jabuke
2 žlice meda
1 žličica cimeta
4 žlice zobene granole
Postupak:
Prethodno zagrij pećnicu na 180°C.
Operi i izdubi srž jabuke.
U svaku jabuku dodaj pola žlice meda i pospi cimetom.
Stavi jabuke u vatrostalnu posudu i pecite 20-25 minuta.
Prije posluživanja, pospi zobenom granolom.
2. Jabučni čips - Hrskavost kojoj se ne možeš oduprijeti
Tanki, hrskavi krugovi preliveni nježnom aromom cimeta. Ovo je grickalica koju ćeš željeti kod svake prilike.
Sastojci:
3-4 velike jabuke
1 žličica cimeta (po želji)
Postupak:
Operi i nareži jabuke na tanke kolutove (ne moraš ih guliti).
Posloži kolutove na pleh obložen papirom za pečenje.
Pospi cimetom.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 100°C oko 2-3 sata, dok ne postanu hrskavi, okrećući povremeno.
3. Jabučna pita - Povratak u bakinu kuhinju, ali zdravije
Zamisli finu bazu od datulja, orašastih plodova i zobi, a unutra? Eksplozija karameliziranih jabuka s prstohvatom cimeta. Ova pita je san svakog sladokusca.
Sastojci za bazu:
100g datulja (bez koštica)
100g orašastih plodova (npr. bademi, orasi)
50g zobenih pahuljica
Sastojci za punjenje:
4-5 srednje jabuke
2 žličice cimeta
2 žlice meda
Postupak:
Miješaj sastojke za bazu u blenderu dok ne postane ljepljiva smjesa.
Utisni smjesu na dno kalupa za pite.
Nareži jabuke na tanke kriške i stavi ih u zdjelu. Dodaj cimet i med, dobro promiješaj.
Rasporedi narezane jabuke preko baze.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta.
4. Jabučni eliksir - Smoothie za dušu
Neka te ovaj hladni napitak odnese na vođenu turu kroz voćnjak. Banane, jogurt, jabuke i mali dodir meda čine ovaj smoothie pravim energetskim punjačem.
Sastojci:
2 srednje jabuke
1 zrela banana
200ml jogurta ili grčkog jogurta
100ml bademovog mlijeka
1 žličica meda
Prstohvat cimeta
Postupak:
Operi, oguli i nareži jabuke na manje komade.
Stavi sve sastojke u blender.
Miksaj dok ne dobiješ glatku teksturu.
Posluži odmah i posipaj malo cimeta na vrh.
5. Kuglice snage s jabukama
Kada energija splasne, ove kuglice su tu da je vrate! Snažna kombinacija sušenih jabuka, orašastih plodova i meda osigurat će ti potrebnu dozu energije.
Sastojci:
100g sušenih jabuka
100g orašastih plodova (bademi, orasi ili mješavina)
2 žlice meda
Prstohvat cimeta
Postupak:
Stavi sve sastojke u procesor hrane.
Miješaj dok ne postane glatka i ljepljiva smjesa.
Oblikuj smjesu u male kuglice.
Stavi kuglice u hladnjak na najmanje 1 sat prije posluživanja.
6. Jabučni crumble - Eksplozija tekstura i okusa
Neodoljiva kombinacija mekih pečenih jabuka i hrskave korice. Ovaj desert ne samo da je zdrav, već je i prava poslastica za nepce.
Sastojci za punjenje:
4 srednje jabuke
2 žličice cimeta
2 žlice meda
Sastojci za koricu:
50g zobenih pahuljica
50g orašastih plodova (npr. bademi)
2 žlice kokosovog ulja ili maslaca
1 žlica meda
Postupak:
Prethodno zagrij pećnicu na 180°C.
Operi, oguli i nareži jabuke na kriške. Pomiješaj s cimetom i medom.
Stavi jabuke u vatrostalnu posudu.
U zdjeli pomiješaj sastojke za koricu dok ne dobiješ grudastu smjesu.
Posipaj smjesu preko jabuka.
Peci 25-30 minuta dok se ne zapeče i postane zlatno-smeđa.
7. Chia i jabuka - Puding iz snova
Sjajna tekstura chia sjemenki, svježina jabuka, zaslađeno s malo meda i cimeta. Jutarnji puding koji će te razbuditi bolje od kave.
Sastojci:
3 žlice chia sjemenki
250ml bademovog mlijeka
2 srednje jabuke
1 žličica meda
Prstohvat cimeta
Postupak:
U staklenci ili zdjeli pomiješaj chia sjemenke i bademovo mlijeko. Ostavi u hladnjaku preko noći.
Ujutro, operi, oguli i nareži jabuke na male kockice.
Pomiješaj jabuke s chia pudingom.
Zasladi medom i pospi cimetom.
S ovim zdravim idejama, možeš uživati u slatkim zalogajima bez osjećaja krivnje, znajući da hraniš svoje tijelo kvalitetnim sastojcima. Uzmi jabuku i neka kreativnost započne! Dobar tek!