Imun? LIMUN!
Datum objave Petak, 01 Travanj 2022

Imun? LIMUN!

Znaš li što je to malo i žuto, prisutno u gotovo svačijem domu te svježeg i pomalo kiselkastog okusa? Nadamo se da ti misli nisu otputovale na nešto..u nosu..ili nešto što nije.. LIMUN! O daa u pravu si! Limun je kralj citrusa i zajedno ćemo otkriti njegova svojstva, namjene i prednosti, a na kraju te čeka i osvježavajući recept koji će te zasigurno osvojiti!

Limun dolazi iz obitelji cvjetnica pod nazivom Rutaceae i raste na drveću. Stabla limuna dobra su za klimu jer fiksiraju ugljik u tlo, proizvode kisik, pružaju stanište divljim životinjama i oprašivačima te smanjuju oticanje dragocjene vode i gornjeg sloja tla. Poput mnogih citrusa, svaki dio limuna ima drugačiju funkciju! Njegova je kora bogata eteričnim uljem, sok može doprinijeti boljem raspoloženju zahvaljujući svom uzbudljivom mirisu, ali sadrži i vitamin B te značajnu količinu vitamina C , mineralnih soli i kalija. Iz istog razloga ima i zaštitnu funkciju kada je riječ o imunitetu! Listovi limuna bogati su spojevima limonena i terpena s umirujućim svojstvima. Ova se namirnica može koristi u svemu, od čišćenja i njege kože do hrane i pića. Možeš imati omiljeni recept koji sadrži limun ili snažno sjećanje povezano s njegovim mirisom!

Aa, što kažeš na jednu finu i osvježavajuću kremu od ove namirnice bombastične nutritivne vrijednosti? Da,da.. Znamo.. Oduševljenje je na nivou! Paaa, evo ti:

Sastojci:

Priprema: 

1. Korak: Operi limune. Naribaj koricu i ocijedi sok. U međuvremenu pripremi lonac u kojem ćeš kuhati vodu.
2. Korak: Razbij jaja u drugu zdjelu i kratko ih izmiksaj električnim mikserom, samo da ne ostaneš na bjelanjcima.
3. Korak: U staklenu posudu stavi naribanu koricu limuna, limunov sok i šećer, promiješaj i stavi u lonac s lagano kipućom vodom i lagano miješajte (voda ne smije ključati!). Kad se šećer otopi dodaj jaja. Ne zaboravi stalno miješati!
4. Korak: Kada su jaja dobro sjedinjena s otopljenim šećerom i sokom, lagano dodaj maslac neprestano miješajući. Krema je gotova nakon 20-30 minuta ili kada postane dovoljno gusta da pokrije stražnju stranu žlice.
5. Korak: Ako ćeš kremu koristiti isti dan, stavi plastičnu foliju na posudu u koju ćeš ju stavili, jer želiš izbjeći stvaranje korice na površini. Ako ju ne upotrijebiš odmah, još vruću kremu ulij u sterilizirane staklenke, zatvori i ostavi da se ohladi. Kada se ohladi, stavi ih u hladnjak gdje ga možeš držati neotvorenog najviše 3 tjedna.

Ovaj recept će ti dati savršenu kremu od limuna pjenušave, svilenkaste teksture koja se može koristiti kao nadjev za muffine, kroasane ili vafle. Možeš ju čak namazati na palačinke, kruh od banane ili svježi kruh. Postoji toliko mnogo opcija! Dobar tek! 

Tvoj Garden TIM
 

Vezani proizvodi
samoZagreb
Limun BIO kg
3,70 | 27,88 kn
500g
1kg
2kg
samoZagreb
Jaja svježa BIO Ecor 6kom
3,97 | 29,91 kn
samoZagreb
Maslac kremasti BIO Dennree 250g
4,67 | 35,19 kn
-20%
Šećer od šećerne trske nerafinirani BIO Alce nero 500g
2,85 | 21,47 kn2,28 | 17,18 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:2,42 | 18,23 kn

Klub vjernih kupaca

Prijavom u klub vjernih kupaca ostvaruješ trajni popust od 5% do 13% koji vrijedi zauvijek!

PRIDRUŽI SE KLUBU