Bliži se Uskrs i želiš od tradicije kupovanja štruce kruha samostalno napraviti nešto pomalo drugačije, fino i jednostavno? Focaccia je pravi izbor za tebe! Focaccia je plosnati kruh koji podiže običan kruh na novu razinu. Osim izvrsnog umjetničkog izgleda, ovaj kruščić ima neodoljivo fin okus koji će oduševiti sve za stolom - naravno, prvo izgledom, a zatim mirisom i okusom koji se pamti! U Italiji, Ligurija je najpoznatija regija po focaccia, koju u Genovi nazivaju "classica". Focaccia je obično debljine do 5 cm, s laganom korom i površinom punom udubljenja koje zadržavaju maslinovo ulje, dok njenu površinu krase razni povrtni ukrasi.
Focacciu često uspoređuju s pizzom zbog dodavanja dodataka koje god poželiš, ali vjerujemo da i zbog jednostavnosti same izrade. U nastavku ti donosimo recept!
Sastojci:
- 200 g brašna od pira integralnog Garden
- 250 g brašna od pira bijelog Garden
- 7 g suhog kvasca Biovegan
- 1 žličica himalajske soli Garden
- 300 ml mlake vode
- 2 žlice maslinovog ulja Alce nero
Dodaci:
Najzabavniji dio kod pripreme focaccie su upravo dodaci! Možeš ju ukrasiti kako god poželiš, dodajući samo crne ili zelene masline i cherry rajčice, ili čak igranje s aromama korištenjem začina kao što je ružmarin, češnjak i peršin.
Priprema:
- U posudu dodaj brašno i sol, a zatim i vodu pomiješanu s kvascem
- Rukama miješaj dok se sve dobro ne sjedini. Smjesa će biti ljepljiva i mokra, no pokrij ju neka odmori sat vremena.
- Nakon sat vremena podijeli tijesto u dvije loptice. Svaku stavi u lim za pečenje nauljen maslinovim uljem i prstima ‘štipaj’ i savijaj tijesto sve dok tijesto ne dotakne rubove lima. Pazi da na tijestu ostanu lagane udubine!
- Slijedi ukrašavanje! :D Koje god da povrtnice koristiš, na samome kraju slobodno pospi s malo himalajske soli i preli s malo maslinovog ulja.
- Nakon ukrašavanja ostavi da se tvoje remek djelo odmara još sat vremena.
- Nakon odmora, peci na 200C stupnjeva oko 25 minuta.
Možeš ju poslužiti odmah!
Tvoja Focaccia zaista svakog puta može biti drugačija - bilo da se radi o obliku ili o samim ukrasima. Budući da se bliži Uskršnji doručak, predlažemo ti da pustiš mašti na volju i od svoje Focaccie zaista napraviš pravu proljetnu fantaziju prepunu šarenih boja. Poigrati se možeš i s ostalim povrtnicama kao što su paprika, luk, krastavci, šampinjoni… Ma što god poželiš!
Možeš napraviti i unikatnu dekoraciju koja nalikuje najljepšem procvalom vrtu. Zašto ne!
U slast!