Sigurno se pitaš: ‘What?! Temeljac od OTPADAKA povrća?’, a naš je odgovor Ooo DA!
Smisao korištenja ostataka umjesto kompletnog povrća je spremanje cijelog povrća za scenarije u kojima ćeš ih zapravo pojesti – nasuprot tome da ih, nepromišljeno, baciš u smeće (na taj postupak s otpacima povrća se i mi pitamo ‘WHAT?!’).
Za početak, veliku posudu ili vrećicu s platnenim zatvaračem stavi u zamrzivač. Ona će biti tvoja ‘kutija’ za zalihe koja može ostati smrznuta do 6 mjeseci. Svaki put kada se nađeš s ostacima povrća na dasci za rezanje, dodaj ih u ‘kutiju’. Kad se napuni, napravi temeljac od povrća koji će ti biti pri ruci za rižoto, slanu kašu, juhu ili bilo što drugo što zamisliš. Na taj način sve što namjeravaš baciti, možeš iskoristiti iii baam, dobiti izvrstan hranjivi temeljac!
Sastojci:
- Otpaci povrća (uključujući ljuske luka i češnjaka, ali izbjegavajući povrće poput prokulice, brokule ili cvjetače jer će dodati gorak okus vašem temeljcu), vanjski listovi i stabljike
- Papar u zrnu
- Lovorovo lišće
- Sol
Priprema:
- korak: kreni u izradu temeljca kada ti je posuda u zamrzivaču puna do vrha, pazeći da barem jedna trećina sadržaja bude aromatična ljuska češnjaka i luka
- korak: stavi otpatke povrća u veliki lonac i napuni ga vodom. Ubaci otpatke u lonac i napuni ¾ lonca (ili dok ostaci ne počnu plutati) vodom.
- korak: dodaj obilan prstohvat soli, malo papra u zrnu i lovor te zakuhaj. Kad temeljac zakipi, smanji vatru i kuhaj 40 minuta.
- korak: procijedi temeljac kroz cjedilo, a komadiće povrća baci (preporučuje se u komposter). Zalihe možeš iskoristiti odmah ili ih čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca.
Obrati pozornost da povrće koje ćeš koristiti za temeljac bude organski uzgojeno, jer je takvo povrće bogato hranjivim sastojcima, bez sadržaja otrovnih ostataka sintetičkih herbicida, pesticida i fungicida.
Tvoj Garden TIM