Kivi.. Ti mali plodovi punog okusa pohvaliti se mogu cijelim nizom hranjivih tvari kao što su vlakna, folna kiselina, bakar, kalij, antioksidansi, vitamin E i vitamin K. Uz to, kivi je jedan od najbogatijih izvora vitamina C. Vitamin C podržava imunološki sustav, a također doprinosi pravilnom rastu tkiva i obnavljanju tkiva kada je to potrebno. 100 grama kivija daje tijelu 93 mg vitamina C, što je prilično visoko. Da.. Malo čudno što ovo voće ne spada u kategoriju ‘Superhrana’. Iako ga mnogi ljudi odlučuju oguliti zbog njegove nejasne, pomalo ‘dlakave’ teksture, koža i sjemenke kivija potpuno su jestive!
A ako još uvijek ne znaš što bi za današnji doručak, imamo idealnu preporuku za tebe! Jednostavno je - u klasični spoj grčkog jogurta s hrskavim granulama dodaj koji kivi - i savršenu fantaziju okusa doživi!
1. Kivastičan doručak
Sastojci:
- 50 g müslija od pira amarant indijski orah & badem Barnhouse
- 100g (ili više, po želji :D ) jogurta grčkog kremastog 10% Andechser
- 2 kivija
Sastojke poredaj kao na slici, ili po želji!
2. Osvježenje na kvadrat
Priznaj! Da ti kažemo da zaklopiš oči i zamisliš 5 stvari koje te asociraju na tople dane koji su sve češći, ali i ljeto koje nam uskoro dolazi, jedna od stvari zasigurno bi bio prefini, osvježavajući i kremasti sladoled! Isprobaj ovaj i oduševi se:
Sastojci:
- 6 kivija
- 2 jaja
- 1 šalica Xylitol brezinog šećera Garden
- 2 šalice svježeg vrhnja za šlag 32% Andechser
Priprema:
- Korak: Oguljeni kivi stavi u posudu i gnječi dok ne postane pire.
- Korak: U pire od kivija umiješaj 2 žlice Xylitol šećera, poklopi i stavi u hladnjak na 1 sat.
- Korak: Za to vrijeme u drugoj posudi umuti jaja dok ne postanu lagana i pjenasta. Postepeno dodaj ostatak Xylitol šećera i nastavi miješati dok se smjesa potpuno ne sjedini.
- Korak: Ulij vrhnje i sjedini smjesu.
- Korak: Nakon 1 sata hlađenja, kivi umiješaj u smjesu.
- Korak: Smjesu prebaci u posudu za zamrzavanje, dobro zatvori i stavi u zamrzivač 3-5 sati ili čak preko noći.
3. Kivi + cheese = Savršeni griz!
A, što kažeš da omiljenom mini cheesecakeu dodaš PREfini preljev od kivija i udvostručiš osvježenje? Probaj, tako je jednostavno, a tako neodoljivo!
Sastojci:
- 120g pulpe kivija (3 kivija)
- 50 ml vode
- 30 ml soka od limuna (1 limun)
- 40 g Xylitol brezinog šećera Garden
- ½ žličice agar agar praha bez Glutena Biovegan
- Prstohvat Matcha praha BioLife
Priprema:
- Korak: Pomiješaj šećer i agar agar u prahu u maloj posudi s matchom. Dodaj nekoliko žlica vode i miješaj dok se šećer i agar ne otope.
- Korak: Smjesu ulij u tavu, dodaj vodu, limunov sok i sok kivija. Smjesu kuhaj na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Pusti da krčka 1 minutu dok se agar potpuno ne otopi.
- Korak: Makni s vatre i ostavi da se ohladi 10ak minuta, zatim lagano izlij na vrh ukusnog cheesecakea.
Dobar tek!