Ljeto traži svježa i lagana jela, a ovaj put smo spremili jelo koje spaja savršenu kremoznost i osvježavajuću notu - kremasti rižoto sa šparogama.
Ova jednostavna, ali izuzetno ukusna kombinacija riže i svježih šparoga oduševit će tvoje nepce.
I da bi potpuno upotpunio/la ovo gastronomsko iskustvo, otkrij koje vrste vina savršeno pristaju uz ovaj rižoto. Ali prvo, koju vrstu riže odabrati?
Arborio rižu zovu kraljica rižota zahvaljujući svojoj kremastoj teksturi, visokom udjelu škroba i sposobnosti upijanja tekućine. Ova talijanska riža je ključni sastojak za pripremu autentičnih rižota jer stvara bogate okuse i kremaste teksture u svakom zalogaju. Pri kuhanju Arborio riže, važno je dodavati tekućinu postupno i postepeno je miješati. To omogućuje da se riža ravnomjerno skuha, a škrob se oslobodi i stvori kremastu teksturu. Dodavanje tople juhe, temeljca ili vina jedna šalica po šalica omogućuje da riža apsorbira tekućinu dok se kuha.
Zato je Arborio riža neizostavni sastojak koji će ti pomoći postići savršenu teksturu i okus.
Kada je riječ o odabiru vina koje će upotpuniti ovo ukusno jelo, preporučujemo svježe i aromatično bijelo vino. Idealne opcije uključuju Sauvignon Blanc, Pinot Grigio ili Chardonnay. Ovi vinski izbori imaju dovoljno svježine i voćnosti da se suprotstave kremoznosti rižota, istovremeno naglašavajući svježinu šparoga. Ako preferiraš crno vino, Pinot Noir može biti dobar izbor zbog svoje blage i voćne arome koja će se lijepo uklopiti s ovim jelom.
Mi smo odabrali Pinot Grigio!
Uživaj u okusima!
Recept by: Kefirolicious!
- 1Zagrij mali lonac vode na štednjaku kako bi se blanširale šparoge. Odreži drvenaste dijelove šparoga i baci ih, obično je to oko centimetra od dna. Odreži vrhove šparoga (oko 3-4 centimetra od vrha) i stavi ih sa strane.
- 2Prvo napravi umak: Preostali dio šparoga nareži na komadiće duge 2,5 centimetra i kuhaj ih u zagrijanoj vodi dok ne omekšaju, oko 5 minuta, ovisno o veličini. Ocijedi, ali sačuvaj 1 šalicu tekućine od kuhanja. Izmiksaj blanširane šparoge s 1 šalicom tekućine od kuhanja, 3 jušne žlice maslinovog ulja, listovima bosiljka i šakom oraha dok umak ne postane glatka smjesa. Možeš koristiti i štapni mikser. Stavi umak sa strane kako bi ga dodao/la u rižoto na kraju.
- 3Zatim radimo rižoto. Sitno nareži luk i češnjak. Zagrij 3 jušne žlice maslinovog ulja u dubljoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i dinstaj dok ne omekša, 5-6 minuta. Dodaj češnjak i kuhaj 2 minute dok ne zamiriši.
- 4Dodaj rižu, promiješaj i prži jednu minutu. Podlij bijelim vinom i pusti da alkohol ispari. Dodaj 300 ml vrućeg povrtnog temeljca, dovedi do laganog ključanja na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje, pusti da riža upije sav temeljac.
- 5Nastavi dodavati vrući temeljac po 300 ml, još dva puta. Pusti da riža polako upija svaki put, često miješajući.
- 6Kada dodaš posljednji temeljac, dodaj vrhove šparoga i kuhaj ih u rižotu oko 3 minute. Riža bi trebala biti kremasta, ali još uvijek al dente.
- 7Sve promiješaj pa dodaj izmiksani umak od šparoga i bosiljka, dodaj sol, malo soka od limuna i kušaj. Prilagodi količinu soli i limuna po ukusu.
- 8Zagrij sve na laganoj vatri, pusti da se malo zgusne i posluži toplo.
- 9Uživaj u okusima!