Ako vas je ideja kuhanja paelle ikada zastrašivala, onda je ovaj jednostavan recept sve što vam treba! Ova jednostavna paella s morskim plodovima jednostavnija je verzija tradicionalne paelle - s manje sastojaka i bez posebne tave.
No nikako joj ne nedostaje WOW efekt, a ne trebate ni čekati posebnu priliku da biste ju napravili. Egzotično začinjena sa šafranom, ovo je savršeno jelo za ljetne večeri uz more... ili ako već nismo na moru, bar da nas podsjeća na more.
Odakle potječe paella? Povijesno su paellu uveli farmeri Valencije kao ukusno rješenje za ostatke hrane koje su imali (npr. piletina, zečetina, pa čak i - puževi!). U osnovi je paella jelo s rižom koje se kuha u jednom loncu, ukrašeno svim sastojcima koje bi farmeri imali pri ruci.
I zato ima smisla da danas postoji puno varijacija paelle. Nešto kao pizza za Talijane, samo što se kao osnova umjesto tijesta koristi riža!
- 1Skuhajte rižu po uputama na kutiji.
- 2U velikoj dubokoj tavi zagrijte 3 žlice maslinovog ulja. Uključite vatru na srednje jaku i dodajte nasjeckani luk. Luk pirjajte 2 minute, zatim dodajte rižu, te kuhajte još 3 minute, redovno miješajući.
- 3Sada dodajte nasjeckani češnjak i vodu. Umiješajte šafran i tekućinu u kojoj se namakao, papriku, kajenski papar, mljeveni chili i sol.
- 4Umiješajte nasjeckanu rajčicu i mahune. Dovedite do vrenja i pustite da se tekućina malo smanji, zatim poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.
- 5Otkrijte i posložite škampe preko riže - lagano ih gurnete u rižu. Po potrebi dodajte malo vode.
- 6Pokrijte i kuhajte još 10 minuta ili dok škampi ne postanu ružičasti.
- 7Ukrasite peršinom. Poslužite paellu vruću uz svoje omiljeno bijelo vino. Dobar tek!