Ovaj domaći integralni kruh bez glutena bogat je cjelovitim žitaricama, zdravim mastima i može se napraviti kod kuće bez ikakvih kompliciranih kuhinjskih pomagala. Također recept je dovoljno jednostavan da ga može napraviti i netko tko nema iskustva s pečenjem kruha ili bezglutenskih recepata.
Naš bezglutenski kruh je:
- Bogat vlaknima
- Napravljen od cjelovitih žitarica
- Laganog orašastog okusa
- Gušće teksture
BEZGLUTENSKA BRAŠNA
Kad je riječ o izboru brašna bez glutena, imamo puno opcija koje se koriste već stoljećima - prije nego što je pšenica postala "glavno" brašno širom svijeta.
Neka od popularnih bezglutenskih brašna su:
- Zobeno brašno
- Brašno od prosa
- Heljdino brašno
- Teff brašno
- Kukuruzno brašno
- Brašno od quinoe
- Smeđe / bijelo brašno od riže
- Brašno od badema
U ovom receptu mi smo koristili brašno od quinoe, prosa, zobi i riže, no vi možete napraviti svoju kombinaciju nadražih gluten-free brašna!
- 1U maloj zdjeli pomiješajte brašno od prosa, bijelo rižino brašno i brašno od quinoe. Umutiti dobro dok se ravnomjerno ne sjedine.
- 2Zatim u šalici pomiješajte 1/4 šalice vode, med i kvasac. Pustite da kvasac i voda odstoje 10 minuta, ili dok se kvasac ne napuhne i pjena se popne na 1/2 šalice.
- 3Zatim u zdjeli srednje veličine pomiješajte aktivirani kvasac, preostalu vodu i ljuskice psylliuma. Dobro promiješajte, a zatim dodajte suhe sastojke vlažnim sastojcima.
- 4Umutite zajedno dok se dobro ne sjedine, a zatim poklopite zdjelu i ostavite da se spužva digne dok se ne udvostruči u veličini (1-2 sata).
- 1Jednom kad se spužva digla. Uzmite zdjelu srednje veličine i pomiješajte zobeno brašno, vodu, maslinovo ulje i morsku sol.
- 2Zatim dodajte jaja, med i kvasac u smjesu zobenog brašna.
- 3U maloj zdjeli pomiješajte bijelo rižino brašno, brašno quinoe i brašno od prosa (držite ovu suhu smjesu brašna sa strane, upotrijebit ćemo je za trenutak).
- 4U spužva tijesto dodajte vlažno tijesto od zobenog brašna i dobro izmiješajte lopaticom.
- 5Zatim dodajte preostalu smjesu suhog brašna (bijelo rižino brašno, brašno od kvinoje i brašno od prosa) i lopaticom dobro miješajte dok se cijelo brašno ne sjedini ravnomjerno.
- 6Ako koristite sjemenke, umijesite ih sada.
- 7Pokrijte tijesto i ostavite da se diže oko 30 minuta.