Domaći integralni kruh bez glutena!

Ovaj domaći integralni kruh bez glutena bogat je cjelovitim žitaricama, zdravim mastima i može se napraviti kod kuće bez ikakvih kompliciranih kuhinjskih pomagala. Također recept je dovoljno jednostavan da ga može napraviti i netko tko nema iskustva s pečenjem kruha ili bezglutenskih recepata.

Naš bezglutenski kruh je: 

  • Bogat vlaknima
  • Napravljen od cjelovitih žitarica
  • Laganog orašastog okusa
  • Gušće teksture

BEZGLUTENSKA BRAŠNA

Kad je riječ o izboru brašna bez glutena, imamo puno opcija koje se koriste već stoljećima - prije nego što je pšenica postala "glavno" brašno širom svijeta.

Neka od popularnih bezglutenskih brašna su:

  • Zobeno brašno
  • Brašno od prosa
  • Heljdino brašno
  • Teff brašno
  • Kukuruzno brašno
  • Brašno od quinoe
  • Smeđe / bijelo brašno od riže
  • Brašno od badema

U ovom receptu mi smo koristili brašno od quinoe, prosa, zobi i riže, no vi možete napraviti svoju kombinaciju nadražih gluten-free brašna!

 

 

Priprema
Domaći integralni kruh bez glutena!
Postupak za "spužva" tijesto
  • 1U maloj zdjeli pomiješajte brašno od prosa, bijelo rižino brašno i brašno od quinoe. Umutiti dobro dok se ravnomjerno ne sjedine.
  • 2Zatim u šalici pomiješajte 1/4 šalice vode, med i kvasac. Pustite da kvasac i voda odstoje 10 minuta, ili dok se kvasac ne napuhne i pjena se popne na 1/2 šalice.
  • 3Zatim u zdjeli srednje veličine pomiješajte aktivirani kvasac, preostalu vodu i ljuskice psylliuma. Dobro promiješajte, a zatim dodajte suhe sastojke vlažnim sastojcima.
  • 4Umutite zajedno dok se dobro ne sjedine, a zatim poklopite zdjelu i ostavite da se spužva digne dok se ne udvostruči u veličini (1-2 sata).
Izrada glavnog tijesta
  • 1Jednom kad se spužva digla. Uzmite zdjelu srednje veličine i pomiješajte zobeno brašno, vodu, maslinovo ulje i morsku sol.
  • 2Zatim dodajte jaja, med i kvasac u smjesu zobenog brašna.
  • 3U maloj zdjeli pomiješajte bijelo rižino brašno, brašno quinoe i brašno od prosa (držite ovu suhu smjesu brašna sa strane, upotrijebit ćemo je za trenutak).
  • 4U spužva tijesto dodajte vlažno tijesto od zobenog brašna i dobro izmiješajte lopaticom.
  • 5Zatim dodajte preostalu smjesu suhog brašna (bijelo rižino brašno, brašno od kvinoje i brašno od prosa) i lopaticom dobro miješajte dok se cijelo brašno ne sjedini ravnomjerno.
  • 6Ako koristite sjemenke, umijesite ih sada.
  • 7Pokrijte tijesto i ostavite da se diže oko 30 minuta.
0Komentara
Komentiraj i ti, znaš da želiš!
Komentiraj i ocijeni ovaj recept :)
Email adresa neće biti objavljena
Proizvodi koje smo koristili
2,51
1,28
7,72
samo Zagreb
Jaja svježa BIO Ecor 6kom
3,99
9,28
(1)

Domaći integralni kruh bez glutena!

Broj ljudi
Trajanje
1 - 2 h
Složenost
Kompleksno jelo
Domaći integralni kruh bez glutena!
Sastojci
Sastojci za prvo "spužva" tijesto
  • 1 šalica tople vode
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica meda (za vegansku verziju koristiti smeđi šećer ili javorov sirup)
  • 2 žlice psyllium ljuskica
  • 1/2 šalice brašna prosa
  • 1/4 šalice bijelog rižinog brašna
  • 1/4 šalice brašna quinoe
Sastojci za glavno tijesto
  • 1 šalica zobenog brašna bez glutena
  • 1/2 šalice tople vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice morske soli
  • 2 jaja (za vegansku verziju koristiti mješavinu mljevenih lanenih sjemenki i vode)
  • 1 žličica meda
  • 1/2 žličice suhog kvasca
  • 1/3 šalice bijelog rižinog brašna
  • 1/3 šalice brašna quinoe
  • 2/3 šalice brašna prosa
  • opcionalno: umijesite bučine sjemenke u gotovo tijesto
Servirati sa
  • bučine sjemenke
Proizvodi koje smo koristili
2,51
1,28
7,72
samo Zagreb
Jaja svježa BIO Ecor 6kom
3,99
9,28

Klub vjernih kupaca

Prijavom u klub vjernih kupaca ostvaruješ trajni popust od 5% do 13% koji vrijedi zauvijek!

PRIDRUŽI SE KLUBU