Garden naslovna

Konopljino ulje

27.01.2018. 09:54:06
Konopljino ulje

Iako ga mnogi automatizmom pogrešno mijenjaju za ulje omamljujućeg djelovanja – dobivenog od indijske konoplje - bilo to za njih s pozitivnim ili negativnim prizvukom, mi smo odlučili jednom zauvijek riješiti nedoumicu, donoseći činjenice.

Dakle, tzv. industrijska konoplja sadrži nizak udio THC-a, koji je psihoaktivna tvar te stoga nema omamljujuće djelovanje, a ulje se dobiva prešanjem sjemenki, a ponekad i čitave biljke. Hladno prešano, nerafinirano ulje bogatog je orašastog okusa i zelenkaste boje, dok je rafinirano ulje prozirno te skoro bez okusa. Konoplja je tijekom tisuća godina, mogli bismo reći, smatrana skoro čarobnom biljkom – biljku je moguće koristiti kao hranu, lijek, energent, za proizvodnju odjeće te na kraju i kao stočnu hranu. Smatra se da je konoplja prva biljka koju je čovjek zasadio, a u Kini je korištena prije čak 10000 godina!

Primjena

Prehrana

Konopljine sjemenke izrazito su hranjive pa je stoga i ulje – bogat je izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje tijelo ne može proizvesti. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E te savršen omjer omega 6 i omega 3 kiselina.

Bogat je biljni izvor proteina, stoga je idealno za vegetarijance i vegane kao dodatak prehrani, a s druge strane, ako je potrebno, pomaže u reguliranju težine, odnosno pri gubitku suvišnih kilograma.

Konzumiranjem konopljinog ulja snižavate kolesterol i tlak – smanjujete rizik od bolesti srca, povećavate si izdržljivost i imunitet; ulje ubrzava zacjeljivanje ozljeda, smanjuje upale, čak smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava simptome PMSa i menoupauze, vraća hormonalnu neravnotežu te liječi bakterijske infekcije i jača funkcije mozga.

Dodatno, kao da ovo sve nije dovoljno, zbog njegovih nutritivnih svojstava, konopljino ulje savršeno je za njegu kose i kože.

Par stvari na koje moramo skrenuti pažnju!

Koliko god konopljino ulje bilo korisno, budite oprezni ako ga koristite po prvi puta – konopljino ulje može negativno utjecati na zgušnjavanje krvi (antikoagulacijski učinak), stoga ljudi koji primaju terapiju zbog bolesti srca moraju dodatno biti oprezni te se konzultirati sa svojim liječnikom prije konzumacije.

U nekim slučajevima, postoji povećani rizik od razvijanja raka prostate – pripazite ako ste u rizičnoj skupini.

U većim dozama ulje može uzrokovati probavne smetnje, stoga pazite da ne dođe u ruke male djece.

Hladno prešano, nerafinirano ulje kratkog je vijeka trajanja stoga ga čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Ulje se ne preporučuje zagrijavati iz istog razloga – da se ne bi pokvarilo te da se sastavni dijelovi - nezasićene masne kiseline ne bi pretvorile u zasićene.

Prijavite se na naš newsletter!

Prvi saznajte najnovije proizvode u Garden ponudi

T: +385 1 6666 068E: info@garden.hr

American ExpressDiners Club InternationalVisaMasterCardMaestroDiscoverCorvusPay