organski prirodno zdravo
Zdravi pečeni batat s aioli umakom od češnjaka

Novosti

Zdravi pečeni batat s aioli umakom od češnjaka

Slano-slatki, hrskavi i začinjeni. Nakon što smo probali ove pečene krumpiriće, više nikad nećemo jesti običan pomfrit!  

Jednostavni su za napraviti i zdraviji nego pomfrit koji je uvijek pržen u puno ulja. A i savršeno pašu uz ovaj češnjakasti aioli umak s majonezom.

SASTOJCI

PEČENI KRUMPIR

  • 2 kilograma batata
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • ½ žličice morske soli
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Dodatni začini: svježe mljeveni crni papar, kajenski papar i / ili češnjak u prahu

AIOLI UMAK

  • 3/4 šalice majoneze
  • 3 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 1/2 žlice limunovog soka
  • 3 / 4 žličice soli
  • 1 / 2 žličice mljevenog crnog papra

POSTUPAK

PEČENI KRUMPIR

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva s stalcima u donjoj i gornjoj trećini pećnice. Dva velika protvana obložite papirom za da se krumpir ne zalijepi.

Slatki krumpir ogulite i narežite na tanke komade u obliku pomfrija. Pokušajte ih izrezati na komade slične veličine kako bi se ravnomjerno ispekao.

Polovicu krumpira prebacite na prvi protvan, a drugu polovicu na drugi protvan.

Krumpir pospite kukuruznim škrobom (koristite 1 ½ žličice po tavi) i solju (¼ žličica po tavi). Promiješajte dok krumpir ne bude lagano premazan prahom.

Polijte maslinovo ulje nad krumpirom (1 žlica po protvanu) i promiješajte dok se krumpiri lagano i ravnomjerno ne premažu u ulju.

Složite krumpir u jedan sloj i ne pretrpavajte. Pecite 20 minuta, a zatim okrenite krumpir kako bi se mogli kuhati sa svih strana. (Najlakši način da ih okrenete je metalnom lopaticom.)

Ponovno rasporedite pomfrit u jednake slojeve po tavi. Vratite protvane u pećnicu, zamijenite položaje (bivši gornji dio odlazi u donji i obrnuto).

Pecite još 10 do 18 minuta, ili dok krumpir ne postane hrskav.

Po želji na kraju pečeni pomfrit pospite začinima, po ukusu. Npr. stavite mljevenog crnog papra, kajenske paprike i češnjaka u prahu. Poslužite toplo!

AIOLI UMAK

U zdjeli pomiješajte majonezu, češnjak, limunov sok, sol i papar. Prije posluživanja poklopite i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta.

PROIZVODI

Tražiš BIO proizvode za ovaj recept? Baci oko na naš webshop! 

U slast!

Tvoj Garden tim

Ostavite poruku OSTAVITE PORUKU