Slano-slatki, hrskavi i začinjeni. Nakon što smo probali ove pečene krumpiriće, više nikad nećemo jesti običan pomfrit!
Jednostavni su za napraviti i zdraviji nego pomfrit koji je uvijek pržen u puno ulja. A i savršeno pašu uz ovaj češnjakasti aioli umak s majonezom.
SASTOJCI
PEČENI KRUMPIR
- 2 kilograma batata
- 1 žlica kukuruznog škroba
- ½ žličice morske soli
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Dodatni začini: svježe mljeveni crni papar, kajenski papar i / ili češnjak u prahu
AIOLI UMAK
- 3/4 šalice majoneze
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 2 1/2 žlice limunovog soka
- 3 / 4 žličice soli
- 1 / 2 žličice mljevenog crnog papra
POSTUPAK
PEČENI KRUMPIR
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva s stalcima u donjoj i gornjoj trećini pećnice. Dva velika protvana obložite papirom za da se krumpir ne zalijepi.
Slatki krumpir ogulite i narežite na tanke komade u obliku pomfrija. Pokušajte ih izrezati na komade slične veličine kako bi se ravnomjerno ispekao.
Polovicu krumpira prebacite na prvi protvan, a drugu polovicu na drugi protvan.
Krumpir pospite kukuruznim škrobom (koristite 1 ½ žličice po tavi) i solju (¼ žličica po tavi). Promiješajte dok krumpir ne bude lagano premazan prahom.
Polijte maslinovo ulje nad krumpirom (1 žlica po protvanu) i promiješajte dok se krumpiri lagano i ravnomjerno ne premažu u ulju.
Složite krumpir u jedan sloj i ne pretrpavajte. Pecite 20 minuta, a zatim okrenite krumpir kako bi se mogli kuhati sa svih strana. (Najlakši način da ih okrenete je metalnom lopaticom.)
Ponovno rasporedite pomfrit u jednake slojeve po tavi. Vratite protvane u pećnicu, zamijenite položaje (bivši gornji dio odlazi u donji i obrnuto).
Pecite još 10 do 18 minuta, ili dok krumpir ne postane hrskav.
Po želji na kraju pečeni pomfrit pospite začinima, po ukusu. Npr. stavite mljevenog crnog papra, kajenske paprike i češnjaka u prahu. Poslužite toplo!
AIOLI UMAK
U zdjeli pomiješajte majonezu, češnjak, limunov sok, sol i papar. Prije posluživanja poklopite i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta.
PROIZVODI
Tražiš BIO proizvode za ovaj recept? Baci oko na naš webshop!


U slast!
Tvoj Garden tim