organski prirodno zdravo
Utječe li kokos negativno na tvoje zdravlje? Studije kažu ne!

Novosti

Utječe li kokos negativno na tvoje zdravlje? Studije kažu ne!

Harvardska profesorica dr. Karin Michels je nedavno uzburkala javnost kontroverznim izjavama nazivajući kokosovo ulje „čistim otrovom“ radi količine zasićenih masnih kiselina koje ovo ulje prirodno sadrži. Konzumacija zasićenih masnih kiselina, kojima obiluju mesni i mliječni proizvodi te kokos, generalno su povezana s povišenim lošim kolesterolom i većim rizikom za razvijanjem kardiovaskularnih bolesti.  

No istraživanja koja su rađena na plemenima koja se predominantno hrane kokosom nisu pronašla nikakvu poveznicu između konzumacije ovog egzotičnog ploda i kardiovaskularnih bolesti.

Štoviše, problemi sa srcem i krvožilnim sustavom u polinezijskom plemenu Tokelau su daleko niži nego npr. na Novom Zelandu ili u Americi, iako se prehrana Tokeluanaca sastoji 50% od kokosovog mesa!

PRAVI PROBLEM: PROCESUIRANJE I HIDROGENIZACIJA

To je samo jedan od mnogih primjera koji ukazuju da problem ne leži u samim zasićenim masnim kiselinama, već, znanstvenici pretpostavljaju, u činjenici da li je proizvod obrađen ili procesuiran, umjesto da se koristi u svom prirodnom izvornom obliku.

U slučaju ulja često se radi o hidrogenizaciji koja je jedan od osnovnih procesa obrađivanja u proizvodnji margarina, ali i rafiniranih ulja. Hidrogeniziranu ili djelomično hidrogeniziranu mast sadrže gotovo svi industrijski proizvodi jer se takva ulja praktički ne kvare, iako je dokazano da taj proces uništava kvalitetu ulja (smanjuje količinu omega 3 i omega 6 masnih kiselina) te ima nepovoljno djelovanje na zdravlje (povisuje loši LDL kolesterol).

TVOJ IZBOR!

Koliko su proizvodi kojima hranimo sebe i svoju djecu procesuirani? Koliko riječi s deklaracije ne možemo izgovoriti i koliko E brojeva ne možemo prepoznati? Umjesto da tražimo krivca u svijetu prirode, radije se zagledajmo u svoje vlastite police u kuhinji! Uvijek izaberi što manje procesuirane proizvode kako bi bio/bila što bliže prirodi, a što dalje tvornici.  

Tvoj Garden tim

P.S. Ako te zanima više o kokosu i Tokelauancima, pročitaj ovu studiju:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892314/

OSTAVITE PORUKU