organski prirodno zdravo
Loša vijest za pčele: tri četvrtine meda na svijetu sadrži pesticide!

Novosti

Loša vijest za pčele: tri četvrtine meda na svijetu sadrži pesticide!

Kada razmišljamo o pesticidima, obično nam na pamet padnu voće i povrće. No opasni pesticidi su našli način da se uvuku i u ostale namirnice za koje nikada ne bismo očekivali da je to moguće. Jedna od njih je i med. Za koga su ti pesticidi opasni i što možemo učiniti da smanjimo njihove količine – saznajte u članku!

Otprilike 75% svog meda u svijetu zagađeno je pesticidima za koje se zna da štete pčelama, pokazala je studija. Iako razine pesticida nisu bile u količinama koje bi se smatrale opasnima za ljude, još uvijek je pronađena dovoljna razina insekticida da uzrokuje odumiranje pčela.

Gdje se nalaze pesticidi?

Znanstvenici su analizirali 198 uzoraka meda sa svih kontinenata, osim Antarktike. Testirali su pet vrsta pesticida koji se nazivaju neonikotinoidi, a za koje se zna da štete pčelama.

Pronašli su barem jedan od pet opasnih spojeva u većini uzoraka (75%), a najviše je zagađenja pronađeno u Sjevernoj Americi, Aziji i Europi. Rezultati su bili objavljeni u časopisu Science.

U ovoj studiji istraživači su testirali med na samo 5 pesticida. No polja se prskaju s puno više različitih kemikalija. To znači da ova studija pokazuje tek “vrh sante leda”, a da konvencionalni med potencijalno sadrži daleko više pesticida u sebi nego što se trenutačno zna.

Kako pesticidi utječu na pčele?

Neonikotinoidi spadaju u neke od najčešće korištenih insekticida na svijetu, iako se odavno zna da ovi spojevi jako loše utječu na pčele – specifično na mozak pčela. Točnije, utječu na njihovu sposobnost učenja i pamćenja.

To je “smrtna kazna” za pčele, koje lete daleko od svojih košnica kako bi ubirale nektar i polen i moraju dobro zapamtiti put povratka svojoj košnici.

Kako izbjeći pesticide?

Svake godine gubimo milijarde pčela zbog mnogih kompliciranih uzroka, uključujući viruse, klimatske promjene, smanjenje raznolikosti usjeva i gubitak staništa. No jedna prijetnja ostaje pod našom kontrolom, a to su pesticidi.

Na našu veliku sreću, studija iz 2019. godine je pokazala da organska (eko) proizvodnja smanjuje odumiranje pčela. Pronašli su da u “organskom okruženju” pčele imaju 37% više beba pčela, 20% više odraslih pčela i 53% veću proizvodnju meda. To je super vijest!

Zaško EKO med?

Ekološko pčelarstvo se jako razlikuje od konvencionalnog pčelarstva. Neke od mjera koje EU eko proizvođači moraju poštovati su:

  • Pčelinje košnice trebaju smjestiti na područje bez potencijalnih izvora onečišćenja (radijus od 3km).
  • Košnice trebaju biti izrađene od prirodnih materijala.
  • Zdravlje pčela treba se osigurati bez korištenja konvencionalnih veterinarskih proizvoda za kontrolu bolesti poput antibiotika.
  • Pčelari trebaju omogućiti pčelama da konzumiraju svoj vlastiti med, umjesto bijelog šećera i sličnih zamjena.
  • Med treba čuvati u posudama koje su očišćene bez kemijskih deterdženata.

Svi ovi faktori pozitivno utječu na zdravlje vrijednih pčelica bez kojih priroda ne bi mogla funkcionirati. A i mi se na taj način osiguravamo od unosa opasnih pesticida. Svi pobjeđuju!

Ako tražite EKO med možete ga naći u našem webshopu!

 

Zašto naručiti preko webshopa? Jer je online kupovina u Gardenu najisplativija!

Zašto? Jer dobivate 16% POPUSTA na prvu webshop kupovinu ako se registrirate i prijavite na newsletter!

A nakon toga? Nakon prve kupovine skupljate bodove i ostvarujete do 15% POPUSTA za svaku sljedeću kupovinu!

Može više info? Naravno, saznajte sav info na linku: www.garden.hr/loyalty-klub

Vaš Garden

OSTAVITE PORUKU