Garden vijesti

Tapioka

30.01.2018. 10:25:51
Tapioka

Većina nas tapioku povezuje s pudingom, a neki od nas znaju da se koristi i u popularnim azijskim napicima poznatijim kao „bubble tea“. Da, pogodili ste, tapioka su „one male kuglice“ koje izgledaju kao biseri.

No manje ljudi zna da je tapioka zapravo škrob dobiven iz korijena biljke cassava (poznate još i kao manioca). U obliku grma, ova tropska biljka bolje napreduje na siromašnim tlima od mnogih drugih biljaka koje se koriste za prehranu te se stoga rjeđe uzgaja u umjerenim klimatskim zonama. Cassava originalno potječe sa sjeveroistoka Brazila no upotreba joj se proširila diljem Južne Amerike, Indije, Afrike i Azije, gdje je zbog svoje široke dostupnosti već dugo vremena glavni sastojak u pripremi hrane za milijune ljudi. 

Prehrambena vrijednost

Kao namirnica, tapioka je niske prehrambene i energetske vrijednosti. Budući da je to ekstrahirani škrob iz korijena cassave, gotovo je 100 posto ugljikohidrat. Sadrži 0 grama masti i 0 grama proteina.

Korijen cassave ne sadrži gluten pa je i tapioka bez glutena, stoga je posebice prikladna za osobe koje su na bezglutenskoj prehrani.

Način pripreme

U razvijenim zemljama tapioka se najčešće koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u raznolikoj pripremi hrane, a budući da je neutralnog okusa vrlo je prikladna za pripremu različitih jela, slatkih i slanih. Tapioka se prvo mora natopiti, a zatim kuhati kako bi se formirao gel te se stoga obično dodaje u hranu prije kuhanja. Za razliku od kukuruznog škroba, tapioka može izdržati ciklus zamrzavanja i odmrzavanja bez gubitka strukture gela.

Tapioka „biseri“ dolaze u različitim veličinama, a najčešće se koriste u pripremi pudinga i drugih slastica te veći biseri kao sastojak bubble ili boba čaja. Biseri su vrlo zanimljivi dodatak teksturi jela i pića, male želatinozne kuglice, podići će i pridonijeti atraktivnosti svakog deserta!

No to nije sve što tapioka može, jer ako je upotrijebite u obliku pahuljica ili brašna, izvrstan je zgušnjivač jela kao što su juhe i umaci, a za bezglutensku prehranu, izvrsno može poslužiti i u izradi tijesta, kako bi se poboljšala tekstura i sadržaj vlage te u mesnim smjesama za hamburgere. 

Prijavite se na naš newsletter!

Prvi saznajte najnovije proizvode u Garden ponudi

T: +385 1 6666 068E: info@garden.hr

American ExpressDiners Club InternationalVisaMasterCardMaestroDiscoverCorvusPay