organski prirodno zdravo
Sve što trebaš znati o kakau!

Novosti

Sve što trebaš znati o kakau!

Što kakao može napraviti za tvoje zdravlje? Nećeš vjerovati, ali mnogo! Ovaj skromni napitak koji često dajemo djeci sakriva mnoge benefite.

Smatra se da je kakao prvi put koristila civilizacija Maja u Srednjoj Americi. Španjolski osvajači u Europu su ga donijeli u 16. stoljeću i brzo je postao popularan kao (najslasniji) prijatelj zdravlja u povijesti!

KAKO SE DOBIVA KAKAO?

Kakao prah nastaje drobljenjem kakao zrna i uklanjanjem masti, tj. kakao maslaca. Zrna se također prže prije nego se melju kako bi se dobio kakao koji svi poznajemo. 

Kakao zrno se može konzumirati kao prah, čokolada ili kao cacao nibs (drobljena zrna kakaa). 

KAKAO I ZDRAVLJE

Kakao je jedan od najbogatijih izvora polifenola. Posebno je bogat flavanolima koji imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje.

Polifenoli su prirodni antioksidansi koji se nalaze u namirnicama poput voća, povrća, čaja, čokolade i vina.

Povezani su s brojnim zdravstvenim benefitima, uključujući:

  • smanjenu inflamaciju u tijelu
  • bolji protok krvi
  • niži krvni tlak 
  • poboljšanu razinu kolesterola i šećera u krvi

OBIČNI KAKAO VS. SIROVI KAKAO

Najviši leveli flavanola kakaa nalaze se u sirovom kakau i u manjoj mjeri u tamnoj čokoladi i običnom kakau.

To je zato jer se flavonoidi razgrađuju tijekom kuhanja/pečenja koji se koriste za pravljenje konvencionalnih kakaa i čokolada.

Kakao zrno se često tretira i s lužinama radi smanjenja gorčine, što rezultira smanjenjem sadržaja flavanola od 60%.

Dakle, iako je kakao odličan izvor polifenola, neće svi proizvodi koji sadrže kakao imati iste koristi za zdravlje. Najbolji izbor su sirovi kakao i sirova čokolada koji su neprocesuirani te stoga nisu izgubili svoju zdravstvenu vrijednost.

Sirovi kakao i čokolada se prodaju na malo mjesta, no možeš ih naći na našem webshopu: 

ZAŠTO NE PITI KAKAO PRIJE SPAVANJA?

Kakao sadrži stimulativne spojeve teobromin i kofein. Kakao zrno sadrži između 0,1% i 0,7% kofeina, a suha zrna kave oko 1,2% kofeina. 

Iz tog razloga kakao i čokolada imaju stimulativni učinak na naš um, slično kao i kava ili čaj. Tako da ako želiš mirnije zaspati, kakao i čokoladu konzumiraj ranije tijekom dana!

ZAŠTO PSI NE SMIJU JESTI ČOKOLADU?

Teobromin, stimulans koji smo malo prije spomenuli, je upravo spoj koji čokoladu čini opasnom za pse i mačke jer ga metaboliziraju tako sporo.

Radi toga u tijelu mačke ili psa razina teobromina može postati previsoka radi čega može imati toksične efekte. Mala količina čokolade vjerojatno će tvom psu uzrokovati uznemiren želudac s povraćanjem ili proljevom.

Teobromin, koji ubrzava otkucaje srca i uzrokuje nesanicu, nalazi se u malim količinama u kakau i čokoladi, posebno tamnoj. Za ljude nije opasan, no nemoj nikada davati kakao svom ljubimcu!

KAKO UKLOPITI KAKAO U PREHRANU?

Otkrivamo ti par zabavnih i zdravih ideja kako uklopiti ovu zdravu namirnicu u svoju prehranu (i definitvno ne u prehranu svog ljubimca!):

Jedi tamnu čokoladu: pobrini se da je dobre kvalitete i da sadrži barem 70% kakaa. 

Topli / hladni kakao: za čokoladni milkshake pomiješaj kakao s omiljenim mlijekom ili biljnim napitkom.

Smoothie: Kakao se može dodati u tvoj omiljeni smoothie! Predlažemo da ubaciš hrskava drobljena kakao zrna za fora teksturu i 100% kakao!

Puding: Možeš dodati sirovi kakao prah u domaće pudinge poput chia pudinga.

Veganski čokoladni mousse: izmiksaj avokado, kakao, bademovo mlijeko i zaslađivač poput datulja u gusti veganski čoko mousse!

Granola ili muesli: Dodaj sirovi kakao svojoj omiljenoj zdjeli granole ili mueslija kako bi poboljšao zdravstvene koristi i obogatio okus.


GDJE KUPITI KAKAO PROIZVODE?

Pa naravno na našem webshopu! Nađi ih na velikom popustu u sklopu Tjedna zdravog grickanja:

Tvoj Garden tim 

OSTAVITE PORUKU