organski prirodno zdravo
Sve je zdravo, ali nije sve ORGANSKO

Novosti

Sve je zdravo, ali nije sve ORGANSKO

Sve češće i češće čujemo termin „zdrava hrana“, no sam pojam predstavlja nepravilan izbor riječi. Prema „Pravilniku o zdravoj ispravnosti namirnica“ svi prehrambeni proizvodi na tržištu moraju biti zdravi, u suprotnom, ne smiju biti dostupni potrošaču, odnosno moraju biti uklonjeni s prodajnog mjesta.

Što nam govori da je sva hrana „zdrava“, ali nije sva hrana ORGANSKA!

Konvencionalno uzgojena hrana sadrži više sintetskih pesticida, herbicida, fungicida i ostalih kemikalija. Posebno je štetna za dojenčad, djecu i trudnice. Vjeruje se da su pesticidi koje sadrži konvencionalna hrana uzrok sve većeg broja alergijskih reakcija u djece. Ukoliko želite ukloniti pesticide iz prehrane svog djeteta, sudeći prema rezultatima kineske studije, rješenje je ORGANSKI PROIZVEDENA HRANA.


Što je zapravo Organska hrana?

Najjednostavnije rečeno, organska hrana je ona koja je uzgojena na prirodan način, odnosno bez umjetnih dodataka poput umjetnih pesticida, kemijskih gnojiva i koja ne sadrži GMO. Mora do potrošača doći bez ikakvih dodataka poput aditiva i ne smije biti ozračena.

Navodi eko, bio ili organsko bez oznake su zabranjeni. Uz logotip mora biti naveden kodni broj kontrolnog tijela kao i podatak »Uzgojeno u/izvan EU«. Izrazi eko, bio ili organsko označuju proizvod čiju masu čini najmanje 95 % ekoloških sastojaka.

Organska hrana ima puno jači utjecaj na organizam. Kvaliteta i postotak sastojaka i nutrijenata puno je veći nego što je kod onih koje su uzgojene kroz neke druge kanale i načine.

Proizvodnja organske hrane naglasak stavlja na zaštitu i očuvanje okoliša i tla. Umjetni pesticidi i gnojiva djeluju štetno za okoliš, a mogu i zemlju koja je njima tretirana učiniti dugoročno neiskoristivom. Uzgajivači organske hrane moraju stoku pustiti na otvoreni pašnjak kako bi se hranila, te ne smiju dodavati u prehranu antibiotike i hormone rasta.

Studije su pokazale da organska hrana osigurava 40% više antioksidansa, 27% više vitamina C, 22.1% više željeza, 29.3% više magnezija te 13.6% više fosfora nego konvencionalne inačice. Dodatno, sadrži 15% manje štetnih nitrata koji su, inače, sastavni dio umjetnih gnojiva.

Npr. organsko mlijeko sadrži veće količine proteina, ALA masne kiseline, te bolji omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Organski uzgojeni patlidžan je bogatiji mineralima (kalcij i magnezij) i vitaminom K te fenolima.

Jabuke, mrkve, celer, paprike te citrusi koji su organski uzgojeni neće na sebi imati ostatke pesticida ili fungicida.

Ne smijemo ni zaboraviti na jaja, koja su važan dio prehrane, a često se u konvencionalnom uzgoju uzgajaju u nehumanim uvjetima te sadrže ostatke antibiotika.

Organska hrana je skuplja od drugih proizvoda, ali ako uzmemo u obzir da ćemo njome doprinositi okolišu i biti informirani o tome što zapravo jedemo, njena cijena je opravdana. Ukoliko vam je želja kupovati organsko, ali vam je budžet ograničen, možete početi s voćem i povrćem koje dokazano sadrži najveću razinu rezidualnih pesticida, a to su:

 • Jabuke,

 • celer,

 • trešnje,

 • grožđe,

 • zelena salata,

 • krumpir,

 • paprika,

 • špinat,

 • breskve,

 • kruške,

 • jagode

 • nektarine.

JESTI ORGANSKO ZNAČI JESTI ODGOVORNO!

BIO proizvodi

Bio proizvodi koji bi vas mogli zanimati:

Vaš Garden

OSTAVITE PORUKU