organski prirodno zdravo
Sulfiti u sušenom voću – ne baš slatka tajna!

Novosti

Sulfiti u sušenom voću – ne baš slatka tajna!

Voće pri sušenju prirodno oksidira i gubi svoju intenzivnu boju što je sasvim normalno. No s obzirom da kupci preferiraju jarke boje svježih proizvoda, proizvođači su počeli koristiti sulfite kao npr. sumporni dioksid (E220) koji djeluje kao antioksidans te stoga sprječava truljenje i gubljenje boje ploda.

GDJE SE SULFITI SVE KORISTE?

Sulfiti se najčešće koriste za zlatne grožđice, sušene marelice, sušene breskve, jabuke, ananas, papaju i mango, no oni se također nalaze i u vinu! Vina koja sadrže sumporov dioksid obično se označavaju sa “sadržavaju sulfite", što manje-više možete vidjeti napisano na deklaraciji svakog vina.

OPREZ ASTMATIČARI!

Sumporni dioksid je generalno klasificiran kao siguran za ljudsku konzumaciju osim za određene pojedince koji bi mogli biti osjetljivi na njih, a to su astmatičari. Simptomi se očituju kao potencijalno opasne smetnje pri disanju koje se pojavljuju unutar nekoliko minuta od gutanja. U velikim količinama sulfiti su toksični za svakoga pa s obzirom da ih lako možemo izbjegavati, zašto ne bismo?

KAKO IZABRATI?

Na sušenom voću ne piše da li je tretirano sulfitima tako da se moraš osloniti na svoj osjet vida: traži voće koje izgleda smećkasto, neravnomjerne boje, kao da je sušeno na suncu. Izbjegavaj žarke boje, a provjeri i da li voće ima dodanog šećera. Fun fact: sušene brusnice se najčešće sastoje od samo 60% voća i čak 40% dodanog šećera!

Ako ti se ne mozga previše, izaberi organsko sušeno voće kao npr. sušene marelice Dennree. Vina bez sulfita ima jako malo na policama uobičajenih dućana, no Garden ne bi bio Garden da i to ne možeš naći kod nas ;)

Tvoj Garden tim 

OSTAVITE PORUKU