organski prirodno zdravo
Spanakopita - grčka pita od špinata i feta sira!

Novosti

Spanakopita - grčka pita od špinata i feta sira!

Spanakopita je ukusna slana grčka pita napravljena od savršeno hrskavih slojeva lisnatog tijesta i ukusnog punjenja špinata i feta sira.

Špinatu i feta siru smo dodali svježe bilje i povrće. Koristili smo peršin, zatim luk, češnjak i malo kopra. Da sve povežem zajedno, dodali smo četiri jaja.

SASTOJCI 

ZA PUNJENJE 

  • 450g smrznutog nasjeckanog špinata, odmrznut i dobro ocijeđen
  • svežanj peršina, stabljike izrezane, sitno sjeckan
  • 1 veliki luk, sitno sjeckan
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 jaja
  • 300g kvalitetnog feta sira, drobljenog
  • 2 žlice suhog kopra
  • Svježe mljeveni crni papar

ZA TIJESTO

  • 450g lisnatog tijesta
  • šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

POSTUPAK 

Zagrijte pećnicu na 160C.

Prije nego što počnete miješati nadjev, provjerite je li špinat jako dobro ocijeđen, a rukom istisnite višak tekućine.

Da biste napravili punjenje: U zdjelu dodajte špinat i preostale sastojke za punjenje. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini.

Odmotajte listove tijesta i stavite ih između dvije blago vlažne kuhinjske krpe.

Pripremite posudu za pečenje. Dno premažite maslinovim uljem.

Za sastavljanje pite: Poravnajte posudu za pečenje s dva lista tijesta i pustite da prekrivaju stranice posude. Premažite maslinovim uljem. Na isti način dodajte još dva lista i premažite ih maslinovim uljem. Ponavljajte dok se dvije trećine tijesta ne potroše.

Sada ravnomjerno rasporedite punjenje od špinata i fete preko tijesta. Na vrh stavite još dva lista i premažite maslinovim uljem.

Nastavite premazivati listove tijesta maslinovim uljem, dok ne potrošite sve listove. Vrh gornjeg sloja premažite maslinovim uljem i prelijte sa samo nekoliko kapi vode.

Preklopite višak sa strane, možete ih malo i zgnječiti. Preklopljene strane dobro premažite maslinovim uljem. 

Pecite u zagrijanoj pećnici 1 sat, ili dok kora ne postane hrskava i zlatno smeđa. Izvadite iz pećnice. Izrežite na kvadrate i poslužite. Dobar tek!

PROIZVODI 

Tražiš BIO proizvode za ovaj recept? Baci oko na naš webshop!

Tvoj Garden tim 

Ostavite poruku OSTAVITE PORUKU