organski prirodno zdravo
Slatki krekeri od sezama i meda

Novosti

Slatki krekeri od sezama i meda

Ovi sezamovi krekeri poznati su pod imenom pasteli na grčkom jeziku i oni su originalni energy barovi! Još u antičkim vremenima, stari Grci imali su sličan recept koji je uključivao razne orašaste plodove i med. Danas možete naći pasteli bilo gdje u Grčkoj.

Sezamovi krekeri se smatraju slatkišima, no zapravo su jako zdravi. Sezam je izvrstan izvor bjelančevina, dobar je izvor kalcija i željeza, sadrži dobre masti i najviše fitosterola među orašastim plodovima i sjemenkama.

Uz to, sezamovo sjeme sadrži antioksidanse i vlakna. Med djeluje kao vezivo i zaslađivač. Sezamovi krekeri su izvrstan zalogaj tijekom dana i djeca ih vole.

Sadrže samo med i sezamove sjemenke, za razliku od onih koje kupite u trgovini koje najčešće sadrže glukozni sirup.

Koraci su jednostavni. Mi volimo da su naši tanki i hrskavi, ali ih možete razvaljati u željenoj veličini. Postoje različiti recepti, a mi smo koristili onaj s jednakim količinama meda i sezamovih sjemenki (po masi).

SASTOJCI

  • 1 ½ šalice sjemenki sezama
  • ½ šalice plus 1 žlica meda

POSTUPAK

  1. Tostirajte  sezamove sjemenke. Možete ih staviti u pećnicu na 160C ili ih možete prepeći u tavi. Želite da dobiju malo boje, ali ne previše.

 

  1. Ulijte med u tavu i grijte med dok ne počne kuhati. Ostavite da kuha 4-5 minuta. Ako imate termometar za hranu, kuhajte dok med ne dosegne temperaturu od 125C.

 

  1. Ulijte pržene sjemenke sezama, smanjite vatru i promiješajte. Pazite da se svi sastojci dobro sjedine. Zagrijte smjesu još 2-3 minute. Da biste provjerili je li spremno, uzmite malu količinu i bacite je u čašu s vodom, treba ostati u kuglici, ako se raširi, još je treba zagrijati.

 

  1. Poravnajte protvan lagano namaštenim papirom za pečenje i prelijte sezamovom smjesom, na vrh stavite još jedan list papira (također namazan) i valjkom rasporedite smjesu.

 

  1. Pažljivo uklonite gornji papir i ostavite da se ohladi oko 15 minuta. Izrežite na male prutiće.

 

  1. Pustite ih da se potpuno ohlade. Izvadite ih i spremite s papirom između njih u nepropusnu posudu.

PROIZVODI

Tražite BIO proizvode za ovaj recept? Bacite oko na naš webshop!

Vaš Garden tim 

Ostavite poruku OSTAVITE PORUKU