organski prirodno zdravo
Slatka pita od ljubičastog batata

Novosti

Slatka pita od ljubičastog batata

Ova slatka pita dobiva svoju prirodnu ljubičastu boju od ljubičastog batata i savršeno paše uz jutarnju kavu ili čaj u jesensko jutro!

SASTOJCI 

KORA

  • ¾ šalice brašna integralnog pšeničnog brašna
  • ½ šalice bijelog brašna
  • ½ žličice soli
  • 8 žlica nesoljenog maslaca, izrezati na kocke
  • 3 do 4 žlice ledene vode

SMJESA

  • 1¼ kilograma ljubičastog slatkog krumpira, bez kore
  • 350ml kondenziranog mlijeka s malo masnoće
  • ⅔ čaše smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 3 žlice rastopljenog maslaca, ohlađenog
  • 2 žlice brandy-a
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ¼ žličice allspice začina
  • ½ žličice soli

POSTUPAK 

1. Pomiješajte brašno i ½ žličice soli u velikoj zdjeli. Pomoću miksera umiješajte maslac. Dodajte vodu pomalo dok tijesto ne bude ravnomjerno vlažno (ali ne prevlažno) i tek se počne sakupljati u grudice.

Skupite tijesto u oblik diska. Zamotajte u plastiku i stavite u hladnjak najmanje 1 sat i do 1 dan.

2. Batat probušite vilicom. Stavite u posudu za pečenje i pecite na 220°C dok ne omekša sve do unutrašnjosti, oko 1 sat.

3. Kada bude gotovo, stavite pećnicu na 180°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite stajati 5 do 10 minuta da se malo ugrije.

5. Kad se slatki krumpir dovoljno ohladi, stavite ga u mikser (ogulite koru). Pulsirajte do glatke strukture.

6. Dodajte kondenzirano mlijeko, smeđi šećer, jaja, maslac, brandy, vaniliju, muškatni oraščić, allspice i sol. Izmiksajte.

7. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnatoj površini u krug od 30cm. Prebacite u posudu za pite i oblikujte koru.

8. Ulijte smjesu u koru. Pecite pitu dok ne porumeni i postane čvrsta u sredini, 50 do 55 minuta. Ostavite da se hladi najmanje 30 minuta prije posluživanja.

PROIZVODI 

Tražiš zdrave BIO proizvode za ovaj recept? Baci oko na naš webshop!

Dobar tek!

Tvoj Garden tim

Ostavite poruku OSTAVITE PORUKU