organski prirodno zdravo
Slatka pita od ljubičastog batata

Novosti

Slatka pita od ljubičastog batata

Ova slatka pita dobiva svoju prirodnu ljubičastu boju od ljubičastog batata i savršeno paše uz jutarnju kavu ili čaj u jesensko jutro!

SASTOJCI 

KORA

  • ¾ šalice brašna integralnog pšeničnog brašna
  • ½ šalice bijelog brašna
  • ½ žličice soli
  • 8 žlica nesoljenog maslaca, izrezati na kocke
  • 3 do 4 žlice ledene vode

SMJESA

  • 1¼ kilograma ljubičastog slatkog krumpira, bez kore
  • 350ml kondenziranog mlijeka s malo masnoće
  • ⅔ čaše smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 3 žlice rastopljenog maslaca, ohlađenog
  • 2 žlice brandy-a
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ¼ žličice allspice začina
  • ½ žličice soli

POSTUPAK 

1. Pomiješajte brašno i ½ žličice soli u velikoj zdjeli. Pomoću miksera umiješajte maslac. Dodajte vodu pomalo dok tijesto ne bude ravnomjerno vlažno (ali ne prevlažno) i tek se počne sakupljati u grudice.

Skupite tijesto u oblik diska. Zamotajte u plastiku i stavite u hladnjak najmanje 1 sat i do 1 dan.

2. Batat probušite vilicom. Stavite u posudu za pečenje i pecite na 220°C dok ne omekša sve do unutrašnjosti, oko 1 sat.

3. Kada bude gotovo, stavite pećnicu na 180°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite stajati 5 do 10 minuta da se malo ugrije.

5. Kad se slatki krumpir dovoljno ohladi, stavite ga u mikser (ogulite koru). Pulsirajte do glatke strukture.

6. Dodajte kondenzirano mlijeko, smeđi šećer, jaja, maslac, brandy, vaniliju, muškatni oraščić, allspice i sol. Izmiksajte.

7. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnatoj površini u krug od 30cm. Prebacite u posudu za pite i oblikujte koru.

8. Ulijte smjesu u koru. Pecite pitu dok ne porumeni i postane čvrsta u sredini, 50 do 55 minuta. Ostavite da se hladi najmanje 30 minuta prije posluživanja.

PROIZVODI 

Tražiš zdrave BIO proizvode za ovaj recept? Baci oko na naš webshop!

Dobar tek!

Tvoj Garden tim

OSTAVITE PORUKU