organski prirodno zdravo
Shakshuka - ukusan doručak s Bliskog istoka!

Novosti

Shakshuka - ukusan doručak s Bliskog istoka!

Otkad smo posjetili Izrael, shakshuka nam je postala najdraži način za pripremiti jaja. Iako je u Izraelu shakshuka tipični doručak, odlična je i kao ručak ili večera. Recept se sastoji od jaja pečenih u umaku od rajčice s crvenom paprikom, kuminom i kajenskim paprom.

Shakshuka je podrijetlom iz sjeverne Afrike, ali poput mnogih drugih jela, postoji toliko verzija koliko i kuhara koji ih prave. Ovaj recept smo malo personalizirali dodavanjem zdrobljenog feta sira, koji se u vrućini umaka pretvara u kremaste šnitice iz raja! 

SASTOJCI

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, prepolovljen i tanko narezan
  • 1 velika crvena paprika, sitno narezana
  • 3 češnja češnjaka, tanko narezana
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica slatke paprike
  • ⅛ žličica mljevenog kajenskog papra, ili po ukusu
  • 1 konzerva pelata
  • ¾ žličice soli, plus više po potrebi
  • ¼ žličica crnog papra, plus po potrebi
  • 1 1/4 šalice feta sira, zgnječenog
  • 6 velikih jaja
  • Sjeckani korijander, za posluživanje
  • Ljuti umak, za posluživanje

POSTUPAK 

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte luk i papriku. Kuhajte lagano dok ne omekša, oko 20 minuta.
  2. Dodajte češnjak i kuhajte dok ne omekša, 1 do 2 minute; umiješajte kumin, papriku i kajenski papar i kuhajte 1 minutu.
  3. Ulijte rajčicu i začinite s 3/4 žličice soli i 1/4 žličice papra; pirjajte dok se rajčice ne zgusnu, oko 10 minuta.
  4. Okusite i po potrebi dodajte još soli i papra. Umiješajte drobljenu fetu.
  5. Nježno razbijte jaja u tavi preko rajčice. Začinite jaja solju i paprom. Stavite tavu u pećnicu i pecite dok jaja ne budu kuhana, 7 do 10 minuta. Pospite korijanderom i poslužite s vrućim umakom.

BIO PROIZVODI

Tražiš zdrave BIO proizvode za ovaj recept? Nađi ih u našem webshopu:

U slast!

Tvoj Garden tim 

OSTAVITE PORUKU