Otkad smo posjetili Izrael, shakshuka nam je postala najdraži način za pripremiti jaja. Iako je u Izraelu shakshuka tipični doručak, odlična je i kao ručak ili večera. Recept se sastoji od jaja pečenih u umaku od rajčice s crvenom paprikom, kuminom i kajenskim paprom.
Shakshuka je podrijetlom iz sjeverne Afrike, ali poput mnogih drugih jela, postoji toliko verzija koliko i kuhara koji ih prave. Ovaj recept smo malo personalizirali dodavanjem zdrobljenog feta sira, koji se u vrućini umaka pretvara u kremaste šnitice iz raja!
SASTOJCI
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 veliki luk, prepolovljen i tanko narezan
- 1 velika crvena paprika, sitno narezana
- 3 češnja češnjaka, tanko narezana
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica slatke paprike
- ⅛ žličica mljevenog kajenskog papra, ili po ukusu
- 1 konzerva pelata
- ¾ žličice soli, plus više po potrebi
- ¼ žličica crnog papra, plus po potrebi
- 1 1/4 šalice feta sira, zgnječenog
- 6 velikih jaja
- Sjeckani korijander, za posluživanje
- Ljuti umak, za posluživanje
POSTUPAK
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte luk i papriku. Kuhajte lagano dok ne omekša, oko 20 minuta.
- Dodajte češnjak i kuhajte dok ne omekša, 1 do 2 minute; umiješajte kumin, papriku i kajenski papar i kuhajte 1 minutu.
- Ulijte rajčicu i začinite s 3/4 žličice soli i 1/4 žličice papra; pirjajte dok se rajčice ne zgusnu, oko 10 minuta.
- Okusite i po potrebi dodajte još soli i papra. Umiješajte drobljenu fetu.
- Nježno razbijte jaja u tavi preko rajčice. Začinite jaja solju i paprom. Stavite tavu u pećnicu i pecite dok jaja ne budu kuhana, 7 do 10 minuta. Pospite korijanderom i poslužite s vrućim umakom.
BIO PROIZVODI
Tražiš zdrave BIO proizvode za ovaj recept? Nađi ih u našem webshopu:



U slast!
Tvoj Garden tim