organski prirodno zdravo
Punjeni patlidžan s lećom i umakom od rajčice

Novosti

Punjeni patlidžan s lećom i umakom od rajčice

Ovo ukusno jelo je daleko jednostavnije nego što izgleda! Patlidžan punjen lećom i umakom od rajčice posipali smo našim najdražim tostiranim pinjolima, a ukrasili bosiljkom. 

SASTOJCI 

ZA PATLIĐAN 

  • 2 srednje velika patlidžana, prepolovljena po dužini
  • 2 žlice maslinovog ulja, plus još za oblaganje tave
  • 1 mali luk, nasjeckan (1 šalica)
  • 1 1/2 šalica nasjeckanih gljiva 
  • 1/2 šalice prosa
  • 1/3 šalice zelene leće
  • 3 žlice tostiranih pinjola
  • prstohvat kajenskog papra
  • 2 1/2 žlice svježeg bosiljka ili metvice, za ukras

ZA UMAK OD RAJČICE

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, mljevena (2 žličice)
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • 3 srednje rajčice, oguljene i nasjeckane (1 1/2 šalica)

POSTUPAK 

1. Za izradu patlidžana: Pećnicu prethodno zagrijati na 230 ° C. Prepolovite patlidžane. Po želji pospite solju.

2. Nauljite protvu za pečenje. Stavite patlidžane okrenute prema dolje u protvu i pecite 10 minuta. Preokrenite. Stavite po jednu žlicu ulja na svaku polovicu patlidžana. Pecite 15 minuta ili dok ne porumeni. Ohladite 10 minuta.

3. Zagrijte preostalu žlicu ulja u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte par minuta. Izvadite 1/4 šalice luka i stavite sa strane. Dodajte gljive u tavu, povećajte vatru na srednje jaku i pirjajte 3 minute, ili dok ne omekšaju. Prebacite gljive u zdjelu.

4. Smanjite vatru na srednju jačinu, vratite 1/4 šalice luka u tavu; dodajte leću i 2 šalice vode, poklopite i dovedite do vrenja. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte, pokriveno, 20 minuta ili dok leća ne omekša. Prebacite u zdjelu sa smjesom od gljiva.

5. Za umak od rajčice: Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u tavi. Dodajte češnjak i kuhajte 30 sekundi. Umiješajte pasiranu rajčicu. Dodajte rajčice, povećajte vatru na srednje jaku i kuhajte 2 minute.

6. Dodajte 1/2 šalice vode i dovedite do vrenja. Smanjite vatru na srednje jaku i pirjajte, djelomično pokriveno, 10 minuta ili dok se umak malo ne zgusne.

7. Smanjite temperaturu pećnice na 200 ° C. Žlicom izvadite unutrašnji mekani dio patlidžana. Meso patlidžana nasjeckajte i dodajte smjesi od gljiva i leće. Dodajte pinjole, pa umiješajte kajenski papar.

8. U svaku polovicu patlidžana stavite 1 šalicu smjese, a na svaku stavite po 2 žlice umaka od rajčice. Pecite 15 minuta. Poslužite s preostalim umakom od rajčice i ukrasite bosiljkom.

Dobar tek!

Tvoj Garden tim 

Ostavite poruku OSTAVITE PORUKU