organski prirodno zdravo
Posadi vlastiti đumbir i kurkumu doma!

Novosti

Posadi vlastiti đumbir i kurkumu doma!

Jedni od dva najzdravija začina na svijetu su isto tako i najlakši za posaditi doma u teglici. Naravno, to su kurkuma i đumbir!

Iako je mnogo tropskih začina kao npr. cimet ili vaniliju teško uzgojiti doma, kurkuma i đumbir ne mogu biti lakši za posaditi! Jedino što vam treba je rizom (korijen) đumbira ili kurkume, teglica i zemlja. 

Slijedite naše savjete za sadnju kako bi imali vlastiti đumbir i kurkumu - u teglici u stanu ili u vrtu! 

Odaberite najbolji rizom

Rizom bi trebao biti dobro hidratiziran, a ne isušen ili pun plijesni. Ako možete, probajte naći one koji već imaju male zelenkaste pupoljke (kao proklijali krumpir). 

Pripremite rizom tako da ga stavite na na kuhinjski pult s puno sunčeve svjetlosti dok pupoljci ne počnu rasti. To bi moglo potrajati nekoliko tjedana. Provjerite jesu li temperatura i vlaga u vašem domu u skladu s prirodnim staništima đumbira i kurkume (toplija, vlažna klima).

Znat ćete kada su rizomi spremni kada počinu bubriti i poprime svijetložutu / zelenu boju. Trebalo bi proći nekoliko tjedana.

Narežite rizom

Nakon što klijanje započne, korijen narežite na dijelove. Kao i krumpir koji klija, svaki komad mora imati barem jedan rastući pupuljak koji će niknuti. Pustite da se svaki komad zacijeli nekoliko sati prije sadnje.

Posadite blizu površine tla

Rizom treba saditi blizu površine, oko 2-3cm ispod zemlje. Neki ljudi ga čak ne stavljaju u potpunosti ispod tla, nego ostave da malo viri van vrh.

Možete ga postaviti vodoravno ili okomito - raste jednako dobro.

Dajte mu prostora

Sadnja đumbira i kurkume je jako jednostavna i uspješna u loncima, no budite sigurni da im date puno prostora za rast. Kasnije ga možete također presaditi i u vrt kako bi imao više prostora. 

Zalijevajte redovno  

Đumbir i kurkumu treba stalno zalijevati. Svakodnevno provjeravajte tlo i dodavajte vodu prije nego što se potpuno osuši. No pazite da nije previše natopljena zemlja da se ne razvije plijesan.

Ostavite da raste

Đumbir i kurkumu možete ubrati u bilo kojem trenutku. Međutim što duže ostavite da rastu, više ćete ih imati! 

Izaberite EKO đumbir i kurkumu 

Predlažemo da izaberete rizome koji su uzgojeni bez pesticida i koji nisu špricani kemikalijama protiv klijanja. Savršene rizome za sadnju možete naći u našim dućanima i na webshopu! 

S obzirom da se đumbir i kurkuma dobro drže za vrijeme dostave, možete ih naručiti iz bilo kojeg dijela Hrvatske.

Zašto naručiti preko webshopa? Jer je online kupovina u Gardenu najisplativija!

Zašto? Jer dobivate 16% POPUSTA na prvu webshop kupovinu ako se registrirate i prijavite na newsletter!

A nakon toga? Nakon prve kupovine skupljate bodove i ostvarujete do 15% POPUSTA za svaku sljedeću kupovinu!

Može više info? Naravno, saznajte sav info na linku: www.garden.hr/loyalty-klub

Vaš Garden

OSTAVITE PORUKU