organski prirodno zdravo
Pita od tikvica za ljetne dane

Novosti

Pita od tikvica za ljetne dane

Pita od tikvica je ljetni klasik koji je odličan kao jelo za sebe ili prilog. Sloj tikvica i sira začinili smo mediteranskim začinima (bosiljak i origano), a sve to položili na hrskavu domaću koricu od pite. Ako tražiš pravi ljetni recept, nastavi čitati!

SASTOJCI 

Za punjenje za pitu:

  • 2 žlice maslaca

  • 4 šalice tanko narezanih tikvica

  • 1 čaša sjeckanog luka

  • 2 žlice sušenog peršina

  • ½ žličice soli

  • ½ žličice papra

  • ¼ žličice češnjaka u prahu

  • ¼ žličice sušenog bosiljka

  • ¼ žličice sušenog origana

  • 2 jaja

  • 2 čaše narezanog mozzarella sira

  • 2 žličice senfa

Za tijesto za pitu:

  • 320g višenamjenskog brašna 

  • ½ žlice šećera

  • ½ žličice morske soli

  • 230g hladnog maslaca na kockice 

  • 6 žlica hladne vode 

POSTUPAK

Za tijesto:

Stavite brašno, šećer i sol u zdjelu procesora hrane i pulsirajte nekoliko puta dok se ne pomiješa sve.

Dodajte hladni maslac i pulsirajte smjesu sve dok se krupne mrvice ne formiraju, a zatim zaustavite miješanje. Smjesa mora ostati suha i praškasta.

Dodajte 6 žlica ledene vode i pulsirajte dok se ne formiraju vlažne grudice ili male kuglice. Pritisnite komadić tijesta između vrhova prstiju i ako se tijesto drži zajedno, dodali ste dovoljno vode. 

Ako ne, dodajte još vode žličicom. Pazite da ne dodate previše vode ili će tijesto biti ljepljivo i teško će se razvući.

Prebacite tijesto na čistu radnu površinu i skupite ga u kuglu. Pokrijte plastičnom folijom i čuvajte 1 sat u frižideru prije upotrebe.

Za punjenje za pitu:

Zagrijte pećnicu na 180°C. U tavi promjera cca. 30cm rastopite maslac na srednje visokoj temperaturi.

Dodajte tikvice i luk; pržite 6 do 8 minuta, povremeno miješajući, dok se ne smekša. 

Umiješajte peršin, sol, papar, prah češnjaka, bosiljak i origano.

U velikoj zdjeli pomiješajte jaja i sir. Dodajte kuhanu mješavinu povrća; lagano promiješajte.

U posudu za pečenje promjera 30cm položite tijesto. Pritisnite da biste formirali koru. 

Premažite tijesto sa senfom. Ulijte smjesu s jajima ravnomjerno na tijesto.

Pecite 18 do 22 minute ili dok nož umetnut blizu centra ne izađe čist. Ostavite da odstoji 10 minuta prije posluživanja.

Dobar tek!

Tvoj Garden tim 



Ostavite poruku OSTAVITE PORUKU