Pita od tikvica je ljetni klasik koji je odličan kao jelo za sebe ili prilog. Sloj tikvica i sira začinili smo mediteranskim začinima (bosiljak i origano), a sve to položili na hrskavu domaću koricu od pite. Ako tražiš pravi ljetni recept, nastavi čitati!
SASTOJCI
Za punjenje za pitu:
-
2 žlice maslaca
-
4 šalice tanko narezanih tikvica
-
1 čaša sjeckanog luka
-
2 žlice sušenog peršina
-
½ žličice soli
-
½ žličice papra
-
¼ žličice češnjaka u prahu
-
¼ žličice sušenog bosiljka
-
¼ žličice sušenog origana
-
2 jaja
-
2 čaše narezanog mozzarella sira
-
2 žličice senfa
Za tijesto za pitu:
POSTUPAK
Za tijesto:
Stavite brašno, šećer i sol u zdjelu procesora hrane i pulsirajte nekoliko puta dok se ne pomiješa sve.
Dodajte hladni maslac i pulsirajte smjesu sve dok se krupne mrvice ne formiraju, a zatim zaustavite miješanje. Smjesa mora ostati suha i praškasta.
Dodajte 6 žlica ledene vode i pulsirajte dok se ne formiraju vlažne grudice ili male kuglice. Pritisnite komadić tijesta između vrhova prstiju i ako se tijesto drži zajedno, dodali ste dovoljno vode.
Ako ne, dodajte još vode žličicom. Pazite da ne dodate previše vode ili će tijesto biti ljepljivo i teško će se razvući.
Prebacite tijesto na čistu radnu površinu i skupite ga u kuglu. Pokrijte plastičnom folijom i čuvajte 1 sat u frižideru prije upotrebe.
Za punjenje za pitu:
Zagrijte pećnicu na 180°C. U tavi promjera cca. 30cm rastopite maslac na srednje visokoj temperaturi.
Dodajte tikvice i luk; pržite 6 do 8 minuta, povremeno miješajući, dok se ne smekša.
Umiješajte peršin, sol, papar, prah češnjaka, bosiljak i origano.
U velikoj zdjeli pomiješajte jaja i sir. Dodajte kuhanu mješavinu povrća; lagano promiješajte.
U posudu za pečenje promjera 30cm položite tijesto. Pritisnite da biste formirali koru.
Premažite tijesto sa senfom. Ulijte smjesu s jajima ravnomjerno na tijesto.
Pecite 18 do 22 minute ili dok nož umetnut blizu centra ne izađe čist. Ostavite da odstoji 10 minuta prije posluživanja.
Dobar tek!
Tvoj Garden tim