U suradnji sa Zdrave navike pripremili smo ovaj jednostavan, ukusan i zdrav recept: batat iz pećnice s crnom lećom i svježim avokadom!
SASTOJCI
- crna leća 180g
- batat
- avokado
- sol 1/2 žličice (+ za rukolu)
- limun 2 žlice (+ za rukolu)
- ulje konoplje 1 žlica (+ za rukolu)
- rukola 80g
- kombu alga (opcionalno)

POSTUPAK
Leću namakati 8h ili barem 1h u vrućoj vodi pa dobro isprati.
Oprati kombu algu, namakati u vrućoj vodi 15 minuta pa isprati.
U lonac dodati leću, oko 1 litru vode, kombu algu, zakuhati pa poklopiti i smanjiti na najmanje, kuhati oko 15 minuta (po potrebi prebaciti na manji plin).
Oprati batat, probosti vilicom sa svih strana i peći oko 30 minuta na 200°C (vrijeme pečenja prilagoditi veličini batata).
Leću malo ohladiti pa začiniti - dodati sol, ulje konoplje i polovicu avokada (začiniti polovicu skuhane leće, oko 200g, a ostatak možete spremiti za drugi obrok).
Oprati rukolu, prebaciti na tanjur, začiniti s malo soli, par kapi limuna i uljem konoplje.
Porezati batat na polovice kad se malo ohladi, poslužiti na rukoli, dodati leću i polovicu avokada.

TIPS
U salatu dodati polovicu skuhane leće ili više po želji a ostatak možete spremiti za drugi obrok ili staviti močiti duplo manju količinu leće.
Kombu alga se koristi da mahunarke i grahorice budu lakše probavljive jer tijekom kuhanja pomaže neutralizirati fitinsku kiselinu.
Batat probodite nožem da provjerite ako je pečen, treba ići glatko.
Tvoj Garden tim :)