organski prirodno zdravo
Originalna turska baklava s pistacijama!

Novosti

Originalna turska baklava s pistacijama!

Trideset slojeva lisnatog tijesta, šećer i hrskave pistacije su tajna ove originalne baklave koja ima okus kao da je došla ravno iz turske pekare!

Sastojci 

Za šećerni sirup:

  • 1¾ šalice (350g) šećera
  • ¾ šalice vode
  • 1 1/2 žlice (28g) glukoznog sirupa (nije obavezno, ali se preporučuje)
  • iscijeđeni limun
  • ⅛ žličice soli
  • 1 žlica cvjetne vodice cvijeta naranče

Za punjenje:

  • 3 šalice (340 g) oljuštenih, sirovih i neslanih pistacija, plus još za ukras

Za tijesto:

  • 2 (500 g svaki) pakiranja lisnatog tijesta, ukupno 30 listova, odmrznuto
  • 1 1/8 šalice (255g) rastopljenog ghee-a ili 1 ½ šalice (340g) neslanog maslaca

Postupak

Za sirup od šećera:

  1. U maloj posudi pomiješajte šećer, vodu, glukozni sirup (ako koristite), limun i sol te na srednje jakoj vatri prokuhajte do punog vrenja uz povremeno miješanje kako biste osigurali da se šećer otopi.

  2. Kad prokuha, maknite s vatre i umiješajte vodicu cvijeta naranče.

  3. Prebacite u posudu iz koje ćete izlijevati sirup i stavite na stranu da se potpuno ohladi prije upotrebe. 

Za baklavu:

  1. Podesite stalak pećnice na donji srednji položaj i zagrijte pećnicu na 150C.

  2. Pulsirajte pistacije u procesoru hrane dok ne budu sitno nasjeckane, oko petnaest impulsa od 1 sekunde; premjestite u posudu.

  3. Premažite 33x22 cm protvan za pečenje gheeom.

  4. Odmotajte tijesto na velikoj dasci i izravnajte rukama.

  5. Koristeći protvan kao vodilicu, prilagodite veličinu tijesta odsijecanjem viška kako bi se savršeno uklopio. Pokrijte tijesto plastičnom folijom, a zatim prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom kako biste spriječili sušenje.

  6. Stavite 1 list tijesta na dno pripremljenog protvana i premažite gheeom dok ne bude potpuno premazan.

  7. U protvan stavite još 7 listova tijesta, mažući svaki list s gheeom. Sada biste trebali imati ukupno 8 slojeva.

  8. Prelijte s 1 šalicom mljevenih pistacija i ravnomjerno rasporedite.

  9. U tavu složite još 6 listova, mažući svaki sloj s više gheea, a zatim prelijte s još 1 šalicom pistacija. Ponovite s još 6 listova, još gheea i preostalom šalicom pistacija.

  10. Preostalih 10 listova složite mažući svaki sloj s gheeom, osim završnog sloja.

  11. Krečući od sredine prema van, dlanom stisnite slojeve i istisnite sve mjehuriće zraka. Oštrim nožem izrežite baklavu na dijamante; 5 rezova okomito i oko 8 rezova dijagonalno. Premažite preostalim gheeom (koji bi trebao biti oko 4 žlice) po površini.

  12. Pecite baklavu dok ne postane zlatna, otprilike 1 1/2 do 1 3/4 sata, okrećući protvan na pola pečenja.

  13. Odmah nakon vađenja baklave iz pećnice, prelijte ohlađeni sirup preko izrezanih linija dok ne ostanu otprilike 2 žlice (sirup će cvrčati kad dotakne vrući protvan); pokapajte preostali sirup po površini. Sredinu svakog dijela ukrasite prstohvatom mljevenih pistacija.

  14. Ohladite na sobnoj temperaturi, oko 3 sata, a zatim prekrijte folijom i ostavite da odstoji najmanje 8 sati prije posluživanja. (Ohlađena baklava može se poslužiti odmah, ali okus i tekstura poboljšavaju se ako odstoji najmanje 8 sati. Baklavu možete čvrsto umotati u foliju i čuvati na sobnoj temperaturi do 10 dana.) Dobar tek!

BIO proizvodi 

Tražite BIO proizvode za ovaj recept? Zavirite u naš webshop!

 

Zašto naručiti preko webshopa? Jer je online kupovina u Gardenu najisplativija!

Zašto? Jer dobivate 16% POPUSTA na prvu webshop kupovinu ako se registrirate i prijavite na newsletter!

A nakon toga? Nakon prve kupovine skupljate bodove i ostvarujete do 15% POPUSTA za svaku sljedeću kupovinu!

Može više info? Naravno, saznajte sav info na linku: www.garden.hr/loyalty-klub

 

Vaš Garden

 

OSTAVITE PORUKU