Garden vijesti

Neem ulje

07.02.2018. 11:56:06
Neem ulje

Čarobna tekućina koja se koristi već tisućama godina, dobivena iz čarobnih plodova, čarobne biljke, velikog stabla – neema. Stabla koje raste u drevnoj Indiji. Majci svih tajni i misterija. Zvuči kao početak neke bajke, gotovo nestvarno, zar ne?

No, stablo neem (Azadirachta indica), endemsko za indijski potkontinent i tropska područja, stvarno je, stvarno koliko i ulje koje se dobiva prešanjem njegovih plodova i sjemenki.

Ovisno o metodi izvlačenja, ulje može biti raznih boja, od žarko crvene, zeleno-smeđe, žuto-smeđe, zlatno-žute i tamno smeđe, baš kao što prave čarobne tekućine i jesu. Isto vrijedi i za miris, jer izrazito je neugodan. Koliko je neugodan, toliko je sama tekućina korisna i ljekovita. U drevnoj Indiji, i do 5000 godina u prošlost, stablo pa onda i ulje neema glorificiralo se u Sanskrtu kao ljekovito – doslovno se koristio svaki djelić ove biljke; od kore, sjemenki, plodova, do cvjetova, lišća, korijena te naravno i najvrjednije - ulja. Neke legende čak pričaju da su ljudi toliko cijenili stabla neema da su i pričali s njima.    

Primjena

Medicina i kozmetika

Zanimljivo je da se neem ulje ne koristi u pripremi hrane već u terapeutske, medicinske svrhe. Bilo da se radi o terapiji ili kozmetici, ulje se može koristiti u pripremi sapuna, proizvoda za njegu kose te pripremi krema.

Posjeduje protuupalno, antibakterijsko, antivirusno i antiseptičko djelovanje te pomaže kod mnogih kožnih oboljenja poput akni, atletskog stopala, prhuti, uši, psorijaze, svraba i slično. Uz vrlo dobre rezultate koristi se protiv gljivica, te kod upala uha i usne šupljine.

U drevnoj ayurvedskoj medicini ulje se koristilo za liječenje velikog raspona boljki, od kožnih oboljenja, kao što su akne i urtikarija, raznih upala i povišenih temperatura pa čak sve do reumatskog artritisa i turbekuloze!

Pesticidi

Pripravci spravljeni od neem ulja izrazito su korisni budući da su biopesticidi, odnosno prirodni ineskticidi te bi se stoga trebali češće koristiti. Uobičajeno se koriste u organskom poljodjelstvu.

Vrlo je zanimljiv učinak neem ulja, odnosno biopesticida s neem uljem na insekte i životinje; naime, ovaj oblik pesticida koristi se za odbijanje štetočina kao što su lisne uši, crvi, grinje, ličinke moljaca, gusjenice i slično; dok direktni negativni učinak na sisavce, ptice, gliste i neke korisne insekte poput leptira, pčela i bubamara, ne postoji – ako se ne nalazi u neposrednoj blizini njihovih staništa i izvora hrane.

Također se može koristiti u kućanstvima za suzbijanje kolonija mrava, stjenica, žohara, termita, komaraca i sličnih malih napasti.     

Zaista, plemenit dar jedne plemenite biljke.  

Neem ulje 

Prijavite se na naš newsletter!

Prvi saznajte najnovije proizvode u Garden ponudi

T: +385 1 6666 068E: info@garden.hr

American ExpressDiners Club InternationalVisaMasterCardMaestroDiscoverCorvusPay