organski prirodno zdravo
Ne plaćaj višu cijenu! Bučino brašno i protein su jedno te isto.  

Novosti

Ne plaćaj višu cijenu! Bučino brašno i protein su jedno te isto.  

Razgovarali smo s par proizvođača bučinih/bundevinih proizvoda te nas je zainteresiralo kako to da na deklaraciji brašna od bučinih sjemenki i proteina od bučinih sjemenki piše da se sastoje od jednakog postotka proteina (60g proteina na 100g proizvoda).

PRAVI PROTEINSKI PRAH

Kao usporedba, rižino brašno se sastoji od otprilike 7% proteina dok se proteinski prah riže sastoji od čak 80% proteina! To zahtijeva poseban postupak ekstrakcije koji se kod bučinog brašna ne koristi jer je već samim tiještenjem bučinih sjemenki finalni proizvod veoma bogat proteinima.  

CIJENE

Primijetiti ćete da su cijene ova dva proizvoda veoma različite. Proteini buče znaju biti po čak 3-4 puta skuplji od bučinog brašna, iako su bučino brašno i bučin proteinski prah jedna te ista stvar.

BITNA RAZLIKA

Jedina razlika na koju savjetujemo da obratite pažnju, a koju vam proizvođači najčešće ne spomenu, jest da li je proizvod procesuiran na visokoj temperaturi ili hladno tiješten. Većina bučinog ulja i brašna/proteina je proizvedena iz prženih sjemenki kako bi se postigao poznati orašasti okus bučinog ulja. Stoga većina ljudi nikada nije niti probala hladno tiješteno bučino ulje - toliko se rijetko nalazi na našem tržištu! Okus je potpuno drugačiji, blaži i suptilniji, a finalni proizvod je zdraviji jer nije pržen.

Savjetujemo da pitate proizvođače da li su ulje i brašno dobiveni iz sirovih sjemenki kako ne bi bilo zabune :) A ako imate drugačijih iskustava i primjera rado bismo čuli vaše komentare!

Vaš Garden tim

OSTAVITE PORUKU