organski prirodno zdravo
Ne baka, margarin NIJE zdraviji izbor!

Novosti

Ne baka, margarin NIJE zdraviji izbor!

Ako na deklaraciji piše „hidrogenizirano ulje“ ili „rafinirano ulje“, ostavi taj proizvod gdje si ga i našao/la. Hidrogenizacija je proces koji se koristi kod proizvodnje margarina i rafiniranih ulja. Radi se o upuhivanju vodika u ulje pri visokim temperaturama i uz prisustvo katalizatora (tvari koja ubrzava kemijski proces). Djelomično hidrogenizirana ulja sadrže k tome i trans-masti. Trans-masne kiseline stvaraju se i tijekom prženja, ali u manjoj mjeri.

Nama ovo zvuči kao Frankenstein-eksperiment ulje koje nema veze s prirodnim procesima hladnog tiještenja kojima se dobivaju djevičanska, hladno prešana ulja.

ZAŠTO HIDROGENIZACIJA?

Hidrogenizacija čini masti stabilnima na sobnoj temperaturi i gotovo nepokvarljivima. Margarin se neće pokvariti ili upljesniviti i neće ga napasti insekti niti ako čubi u špajzi godinama. Prehrambena industrija cijeni hidrogenizirane masti zbog njihove niske cijene i trajnosti. To je razlog zašto hidrogeniziranu ili djelomično hidrogeniziranu mast sadrže gotovo svi industrijski proizvodi! A koriste ih radi njihove praktičnosti i većina restorana, pekara i sl.

POSLJEDICE ZA ZDRAVLJE

Iako se znanstvenici ne slažu oko toga da li zasićene masne kiseline nužno imaju nepovoljno djelovanje na zdravlje, sigurni su da su da su hidrogenizirane i trans-masti neupitno nezdrave.

Neki od loših utjecaja na zdravlje uključuju:

  1. Povisivanje razine lošeg (LDL) kolesterola
  2. Snižavanje razine dobrog (HDL) kolesterola
  3. Začepljivanje arterija koje vodi prema povišenom riziku srčanih bolesti. U studiji Nurse's Health Study pokazalo se da žene koje su konzumirale najviše trans-masti su imale 50% veće šanse za srčani udar.
  4. Dokazan povišen rizik za razvijanje dijabetesa i povišenog krvnog tlaka

ALTERNATIVA

Ulja i masti su jako kontroverzne teme u polju nutritivne znanosti jer svako malo izlaze nove studije. Prvo su „otkrili“ da su zasićene masti nezdrave (npr. svinjska mast) pa su nam rekli da jedemo hidrogenizirane masti (npr. margarin). Onda su otkrili da su hidrogenizirane masti su još nezdravije! Neki konsenzus je trenutačno da smo najsigurniji ako konzumiramo nezasićene masne kiseline biljnog podrijetla koje su dobivene prirodnim procesima hladnog tiještenja koji daje djevičanska, hladno prešana ulja (npr. ekstra djevičansko maslinovo ulje ili hladno prešano ulje avokada ).

Vaš Garden tim :)

OSTAVITE PORUKU