organski prirodno zdravo
Loša prehrana opasnija čak i od pušenja cigareta, nova studija pronašla!

Novosti

Loša prehrana opasnija čak i od pušenja cigareta, nova studija pronašla!

Nezdrava prehrana odgovorna je za 11 milijuna smrtnih slučajeva godišnje koji bi se mogli spriiječiti, čak i više nego pušenje cigareta koje je odgovorno za 8 milijuna smrti. Rezultati su to nove studije Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017.

Među odraslim osobama u 2017., loša prehrana je bila odgovorna za 10,9 milijuna smrtnih slučajeva, što čini 22% svih smrti. Kvalitetnija prehrana bi stoga mogla spriječiti jedan od pet smrtnih slučajeva širom svijeta! Kardiovaskularne bolesti bile su vodeći uzrok, zatim rak te dijabetes.

Faktori prehrane koji najviše pridonose lošem zdravlju su:

1. KONZUMIRANJE PREVIŠE:

  • soli
  • crvenog i obrađenog mesa
  • slatkih pića

2. KONZUMIRANJE PREMALO:

  • cjelovitih žitarica (vlakana)
  • voća i povrća
  • orašastih plodova i sjemenki
  • omega-3 masnih kiselina iz ribe i plodova mora
  • mlijeka

Na globalnoj razini Izrael je imao najnižu stopu smrtnih slučajeva povezanih s prehranom, 89 na 100.000 ljudi, a slijede ga Francuska, Španjolska i Japan. Uzbekistan je bio posljednji, s 892.

Koautor studije, prof. Walter Willett sa sveučilišta Harvard, rekao je da su rezultati u skladu s postojećim istraživanjima koja ukazuju na prednosti za zdravlje koje nastaju kada se zamijeni crveno meso s biljnim izvorima proteina (kao npr. soja, grahorice, orašasti plodovi).

„Ova studija potvrđuje ono što su mnogi mislili nekoliko godina - da je loša prehrana odgovorna za više smrtnih slučajeva od bilo kojeg drugog rizičnog faktora na svijetu“, kaže Dr. Christopher Murray, jedan od autora studije.

Iako su šećer i trans-masti štetni, više smrtnih slučajeva zapravo uzrokuje nedostatak zdrave hrane u našoj prehrani, pokazalo je istraživanje. Dakle jedan čips ili dvije čokoladice nisu kraj svijeta dok god je ostatak prehrane zdrav i izbalansiran. 

Neka ti nikad ne ponestane zdravih namirnica. Klikni na GARDEN AKCIJA i svaki tjedan pronađi nove zdrave proizvode po akcijskim cijenama!

Tvoj Garden tim :)

 

OSTAVITE PORUKU