organski prirodno zdravo
Lijekovi za prehladu s kuhinjskih polica!

Novosti

Lijekovi za prehladu s kuhinjskih polica!

Neke biljke posjeduju posebne kemijske spojeve pomoću kojih se bore protiv infekcija i nametnika, a mi smo te biljke s prirodnim antibakterijskim, antifungalnim i antiviralnim svojstvima naučili koristiti za vlastito zdravlje. 

Nažalost naše tijelo s vremenom razvije otpornost prema klasičnim antibioticima koje nam doktori prepisuju pa su se stoga mnogi ljudi ponovo okrenuli prirodnim rješenjima. Antibiotici također imaju mnoge negativne posljedice na naše zdravlje kao na primjer uništavanje prirodne populacije dobrih bakterija (probiotika) u našem tijelu, koje često vodi do probavnih smetnji i gljivičnih infekcija (kao npr. kandida). 

Studije su pokazale da su sljedeće namirnice jedni od naših najboljih saveznika protiv bakterija, virusa i gljivica dok su istovremeno bezopasne za naše zdravlje: 

1. MED

Med se koristi u narodnoj medicini već 5500 godina i jedan je od najraznovrsnijih lijekova jer ima dokazano djelovanje ne samo protiv mikroba (bakterije, virusi, gljivice), već i snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Zato se koristi za zacjeljivanje rana i kao pomoćna terapija kod dijabetesa, astme, gastrointestinalnih teškoća, a potencijalno i kod antikancerogenih tretmana.

Posebno je povoljan za prehlade i gripe, no pazite da ga ne zagrijete na temperaturu višu od prirodne temperature košnice (32-35°C) jer se tako uništavaju enzimi i antibakterijska svojstva koja su prirodno prisutna u medu. 

2. ČEŠNJAK

Češnjak se već stoljećima koristi u borbi protiv zaraznih bolesti. U novije vrijeme dokazano je da je učinkovit protiv mnoštva gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, kao što su Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, itd. Također mnoge gljivice su osjetljive na češnjak, uključujući Candidu, ali i virusi kao npr. influenza A i B, rhinovirus i herpes simplex virus.

Ovo antifungalno, antiviralno i antibakterijsko djelovanje češnjaka pripisuje se kemijskom spoju alicinu. Većina češnjaka na tržištu (oko 80%) je podrijetlom iz Kine koja koristi velike količine pesticida u proizvodnji pa vam savjetujemo da provjerite zemlju podrijetla ili izaberete organsku proizvodnju.

Ako vam smeta zadah češnjaka, jedite ga kao mi za vrijeme večere, a zatim operite zube. Do jutra će zadah nestati, a sva zdrava djelovanja češnjaka ostati.

3. ĐUMBIR

Još jedna dobro poznata biljka koju skoro svi imamo u svojoj kuhinji: đumbir sadrži mnoge bioaktivne komponente, kao npr. gingerol za kojeg se smatra da je najzaslužniji za đumbirovo antioksidativno, antiinflamatorno i antimikrobno djelovanje.

Možete ga jesti sirovog kad vas uhvati prehlada, no nama je malo preintenzivan pa si radije skuhamo čaj od narezanog svježeg đumbira ili dodamo prah od đumbira u razna jela.

4. KURKUMA

Kurkuma i njen polifenolni spoj kurkumin su često tema istraživanja o antimikrobnim spojevima jer se kurkuma u tradicionalnoj azijskoj medicini koristi već stotinama godina i nema negativne nuspojave. Prah kurkume možete dodati u doslovno bilo koje jelo, a mi ga najradije koristimo u curryima. Svježu kurkumu je malo teže pronaći u dućanima, no u Gardenu je možete nabaviti tijekom cijele godine.

Ova lista bi se mogla nastaviti u nedogled, no odlučili smo spomenuti sada one sastojke po koje lako možemo posegnuti u kuhinjske police. Koji su vaši najdraži prirodni borci protiv prehlade?

Vaš Garden tim

Citirane studije:

MED: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
ČEŠNJAK: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
ĐUMBIR: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106649/
KURKUMA https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022204/

Ostavite poruku OSTAVITE PORUKU