Garden vijesti

Lijekovi za prehladu s kuhinjskih polica!

11.01.2019. 00:00:00
Lijekovi za prehladu s kuhinjskih polica!

Neke biljke pojeduju posebne kemijske spojeve pomoću kojih se bore protiv infekcija i nametnika, a mi smo te biljke s prirodnim antibakterijskim, antifungalnim i antiviralnim svojstvima naučili koristiti za vlastito zdravlje.

Naše tijelo s vremenom razvije otpornost prema klasičnim antibioticima koje nam doktori prepisuju pa su se stoga mnogi ljudi okrenuli prirodnim rješenjima. Prirodno biraju također i oni koji žele izbjeći mnoge štetne posljedice antibiotika kao što je npr. uništavanje prirodne populacije dobrih bakterija (probiotika) u našem tijelu, koje često dovodi do probavnih smetnji i fungalnih infekcija.

1. MED

Med se koristi u narodnoj medicini već 5500 godina i jedan je od najraznovrsnijih lijekova jer ima dokazano djelovanje ne samo protiv mikroba (bakterije, virusi, gljivice), već i snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Zato se koristi za zacjeljivanje rana i kao pomoćna terapija kod dijabetesa, astme, gastrointestinalnih teškoća, a potencijalno i kod antikancerogenih tretmana.

Posebno je povoljan kod prehlade i gripe, no pazite da ga ne zagrijete na temperaturu višu od prirodne temperature košnice (32-35°C) jer se tako uništavaju enzimi i antibakterijska svojstva koja su prirodno prisutna u medu. Dakle med stavljati samo u ohlađeni ili mlaki čaj!

2. ČEŠNJAK

Češnjak se već stoljećima koristi u borbi protiv zaraznih bolesti. U novije vrijeme dokazano je da je učinkovit protiv mnoštva gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, kao što su Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, itd. Također mnoge gljivice su osjetljive na češnjak, uključujući Candidu, ali i virusi kao npr. influenza A i B, rhinovirus i herpes simplex virus.

Ovo antifungalno, antiviralno i antibakterijsko djelovanje češnjaka pripisuje se kemijskom spoju alicinu. Ako vam smeta zadah češnjaka, jedite ga kao mi za vrijeme večere, a zatim operite zube! Do jutra će zadah nestati, a sva zdrava djelovanja češnjaka ostati :)

3. ĐUMBIR

Još jedna dobro poznata biljka koju skoro svi imamo u svojoj kuhinji: đumbir sadrži mnoge bioaktivne komponente, kao npr. gingerol za kojeg se smatra da je najzaslužniji za đumbirovo antioksidativno, antiinflamatorno i antimikrobno djelovanje. Možete ga jesti sirovog kad vas uhvati prehlada, no nama je malo preintenzivan pa si radije skuhamo čaj od narezanog svježeg đumbira!

4. KURKUMA

Curcuma longa L. i njen polifenolni spoj kurkumin su često tema istraživanja o antimikrobnim spojevima jer se tradicionalno koristi već stotinama godina i nema nuspojave! Prah kurkume možete dodati u doslovno bilo koje jelo, a mi ga najradije koristimo u curryima ili napravimo čaj. Svježu kurkumu je malo teže naći u dućanima, no mi je imamo tijekom cijele godine i možeš je naći ovdje :)

Ova lista bi se mogla nastaviti u nedogled, no odlučili smo spomenuti sada one sastojke po koje lako možemo posegnuti u kuhinjske police. Koji su vaši najdraži prirodni borci protiv prehlade?

Vaš Garden tim

Citirane studije:

MED: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
ČEŠNJAK: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
ĐUMBIR: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106649/
KURKUMA https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022204/

Prijavite se na naš newsletter!

Prvi saznajte najnovije proizvode u Garden ponudi

T: +385 1 6666 068E: info@garden.hr

American ExpressDiners Club InternationalVisaMasterCardMaestroDiscoverCorvusPay