Ovaj home-made indijski curry je začinjen aromatičnim svježim đumbirom, kuminom, kurkumom, korijanderom i ljutom papričicom, a ima kremastu strukturu zahvaljujući kokosovom mlijeku!
Crvena leća je bogata proteinima pa je zato savršena za vegansku prehranu. Recept možeš prilagoditi dodavanjem povrća koje nađeš u frižideru, poput mrkve, krumpira, slatkog krumpira ili tikve.
Za prilog umjesto bijele riže izaberi integralnu rižu koja je puna zdravih vlakana, a curry serviraj sa svježim listovima korijandera koje možeš naći u našim dućanima!
SASTOJCI
- 1 luk, sitno sjeckani
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica sitno sjeckanog oguljenog svježeg đumbira
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckan
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1/2 žličice mljevenog korijandera
- 1 žličica kurkume
- 1 čajna žličica soli
- 1/4-1/2 svježe ljute papričice, sitno sjeckana, uključujući sjeme
- 2 šalice vode
- 1 1/2 šalice sušene crvene leće
- 1 konzerva nezaslađenog kokosovog mlijeka
- 2 tikvice, nakockane
- Servirati sa: svježi korijander
- Prilog: integralna riža ili indijski kruh naan (alternativa: tortille)
POSTUPAK
Leću namočite preko noći kako bi se brže skuhala.
Prepržite luk na ulju u dubokom loncu, na umjerenoj temperaturi, povremeno miješajući, dok rubovi ne postanu zlatni, oko 6 minuta.
Dodajte đumbir i češnjak te pirjajte miješajući 1 minutu. Dodajte kumin, korijander, kurkumu, sol i ljutu papričicu te kuhajte, miješajući, 1 minutu.
Umiješajte vodu, leću i kokosovo mlijeko te pustite da se kuha pokriveno na laganoj vatri 5 minuta, povremeno miješajući.
Umiješajte tikvice i pokrijte sve dok leća i tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta. Začinite sa soli i poslužite uz listiće korijandera posutih po vrhu.
Tvoj Garden tim :)