organski prirodno zdravo
Klice - sve što trebaš znati o ovoj riznici hranjivih tvari!

Novosti

Klice - sve što trebaš znati o ovoj riznici hranjivih tvari!

Iako sadrže malo kalorija, klice su jako bogat izvor hranjivih tvari. Sjemenke, mahunarke i žitarice se obično koriste za klijanje.

Proces klijanja povećava razinu hranjivih tvari, čineći klice bogatijim proteinima, folatima, magnezijem, fosforom, manganom i vitaminima C i K u odnosu na iste biljke u ostalim oblicima.

Najbolje od svega je što imaju sjajan okus! Većina klica ima hrskavi, čak pomalo slatkast okus, a neke su i pomalo ljutkaste. Izvrstan su dodatak salatama, sendvičima i još mnogo čemu.

KLICE - NUTRITIVNA RIZNICA!

Nekoliko studija je pokazalo da klijanje povećava udio proteina. Klice također imaju veću razinu esencijalnih aminokiselina, pri čemu se određene pojedinačne aminokiseline povećavaju za čak 30%.

Uz to, proteini klica su također lakše probavljivi. To je tako zbog procesa klijanja, koji smanjuje količinu antinutrijenata - spojeva koji smanjuju sposobnost tvog tijela da apsorbira hranjive tvari iz biljke - i to do 87%.

Klice su također sjajni izvori antioksidansa i drugih korisnih biljnih spojeva.

KLICE SU ODLIČNE ZA PROBAVU 

Studije pokazuju da kada sjeme proklije, količina vlakana koje sadrži se poveća i postane dostupnija.

Na primjer, u jednoj studiji, zrno koje je klijalo pet dana sadržavalo je čak 133% više vlakana od zrna koja nisu proklijala.

Čini se da klijanje konkretno povećava količinu netopivih vlakana, vrstu vlakana koja pomažu u formiranju stolice i prolasku stolice kroz crijeva, smanjujući vjerojatnost zatvora (opstipacije). 

Konačno, proklijali grah, žitarice i sjemenke sadrže niže količine antitutrijenata od neproklijalih sjemenki, što tijelu olakšava apsorpciju hranjivih sastojaka tijekom probave.

GDJE KUPITI KLICE?

Tražiš BIO klice iz hrvatske proizvodnje? Baci oko na naš webshop! 

Tvoj Garden tim

OSTAVITE PORUKU