organski prirodno zdravo
Kikiriki – čuvar srca, ali i linije!

Novosti

Kikiriki – čuvar srca, ali i linije!

Zbog odličnog balansa nutrijenata, kikiriki ima mnoge pozitivne učinke na naše zdravlje: 

・ snižava loš kolesterol

・ smanjuje rizik za dijabetes

・ gradi mišiće

・ kontrolira apetit

Neka te “nut” u “peanut” ne zavara – kikiriki nije orašasti plod nego mahunarka te ne raste na drvetu već pod zemljom! 

Više se ne moraš osjećati krivo kad ga grickaš jer kikiriki ima nevjerojatna djelovanja na tvoje zdravlje:    

1. SNIŽAVA LOŠ KOLESTEROL

Radi visokog udjela zdravih nezasićenih masnih kiselina (čak 50%), kikiriki ima moć snižavanja lošeg kolesterola, slično kao i maslinovo ulje.

U usporedbi s low-fat dijetom, konzumacija kikirikija je ispitanicima u studiji snizila loš LDL kolesterol za čak 14% dok je dobar HDL kolesterol ostao na istoj razini (Pelkman, 2004).

2. SMANJUJE RIZIK ZA DIJABETES

Kikiriki ima nizak glikemijski indeks što znači da jako malo podiže razinu šećera u krvi. Studije su pronašle da je rizik za dijabetes smanjen za 25% kada je kikiriki prisutan u prehrani (Jiang, 2002), a taj se zdravi efekt pripisuje visokom udjelu magnezija i vlakana koje kikiriki posjeduje.

3. POMAŽE U IZGRADNJI MIŠIĆA

Kikiriki je odličan izvor proteina koji su nam potrebni za izgradnju mišića nakon treninga te za oporavak mišića nakon ozljede. Kikiriki ima više proteina od ijednog drugog orašastog ploda te ima sličnu količinu proteina mesu.

Npr. kikiriki maslac ima čak 25g proteina na 100g, jednako kao i govedina!

Bjelančevine u kikirikiju su izuzetno zdrave jer sadrže svih 20 aminokiselina koje se nalaze u ljudskom tijelu, što čini kikiriki odličnim izvorom potpunih proteina biljnog podrijetla (Shalini, 2016).

4. SMANJUJE APETIT

Iako je kikiriki visokokalorična namirnica, studije pokazuju da konzumacija kikirikija ne dovodi do povećanja težine (Mattes et al., 2008).

Konzumacija kikirikija i maslaca od kikirikija poboljšava osjećaj sitosti, smanjuje apetit i zasićuje bolje od ugljikohidrata kao što su npr. rižini krekeri (Kirkmeyer i Mattes, 2000).

Kikiriki ima ovu moć radi visokog udjela proteina koji našem tijelu postepeno i dugotrajno daju energiju, dok jednostavni ugljikohidrati daju brzu energiju koja se isto tako brže potroši te se stoga lakše ponovo osjećamo gladnima.  

Ako tražiš najzdraviju verziju kikirikija, izaberi suhoprženi kikiriki, kikiriki u ljusci ili kikiriki maslac jer oni nisu prženi u ulju već samo zapečeni u pećnici kako bi bili lakše probavljivi i ukusniji.

Nama je najdraži naš kikiriki maslac, napravljen sa 100% kikirikija bez grama soli, ulja ili ikakvih aditiva: 

Tvoj Garden tim :)

 

CITIRANE STUDIJE:

Pelkman CL. Effects of moderate-fat (from monounsaturated fat) and low-fat weight-loss diets on the serum lipid profile in overweight and obese men and women. Am J Clin Nutr. 2004;79(2):204–212.

Shalini S. Arya,corresponding author Akshata R. Salve, and S. Chauhan. Peanuts as functional food: a review. J Food Sci Technol. 2016 Jan; 53(1): 31–41.

Jiang R, Wang M, Davis S. Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. J Am Med Assoc. 2002;288(20):2554–2560. doi: 10.1001/jama.288.20.2554.

Alper CM, Mattes RD (2002) Effects of chronic peanut consumption on energy balance and hedonics. Int J Obes Relat Metab Disord: J Int Assoc Stud Obes 26(8):1129–1137

Kirkmeyer SV, Mattes RD. Effects of food attributes on hunger and food intake. Int J Obes Relat Metab Disord. 2000;24(9):1167–1175. doi: 10.1038/sj.ijo.0801360

Ostavite poruku OSTAVITE PORUKU