organski prirodno zdravo
Jednostavna španjolska paella

Novosti

Jednostavna španjolska paella

Ako vas je ideja kuhanja paelle ikada zastrašivala, onda je ovaj jednostavan recept sve što vam treba! Ova jednostavna paella s morskim plodovima  jednostavnija je verzija tradicionalne paelle - s manje sastojaka i bez posebne tave.

No nikako joj ne nedostaje WOW efekt, a ne trebate ni čekati posebnu priliku da biste ju napravili. Egzotično začinjena sa šafranom, ovo je savršeno jelo za ljetne večeri uz more... ili ako već nismo na moru, bar da nas podsjeća na more. 

Odakle potječe paella? Povijesno su paellu uveli farmeri Valencije kao ukusno rješenje za ostatke hrane koje su imali (npr. piletina, zečetina, pa čak i - puževi!). U osnovi je paella jelo s rižom koje se kuha u jednom loncu, ukrašeno svim sastojcima koje bi farmeri imali pri ruci.

I zato ima smisla da danas postoji puno varijacija paelle. Nešto kao pizza za Talijane, samo što se kao osnova umjesto tijesta koristi riža!

Sastojci 

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 veliki žuti luk, nasjeckan
  • 2 šalice bijele riže
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 velika prsta začina šafrana natopljena u 1/2 šalice vode
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1/2 žličice mljevenog chilija
  • Sol, po ukusu
  • 2 velike rajčice, sitno sjeckane
  • 170g mahuna, narezanih
  • 450g škampi ili kozica, oguljenih i očišćenih
  • 300g školjki (opcionalno)
  • 100g chorizo španjolske kobasice (opcionalno)
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina

Postupak 

  1. Skuhajte rižu po uputama na kutiji.
  2. U velikoj dubokoj tavi zagrijte 3 žlice maslinovog ulja. Uključite vatru na srednje jaku i dodajte nasjeckani luk. Luk pirjajte 2 minute, zatim dodajte rižu, te kuhajte još 3 minute, redovno miješajući.
  3. Sada dodajte nasjeckani češnjak i vodu. Umiješajte šafran i tekućinu u kojoj se namakao, papriku, kajenski papar, mljeveni chili i sol.
  4. Umiješajte nasjeckanu rajčicu i mahune. Dovedite do vrenja i pustite da se tekućina malo smanji, zatim poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.
  5. Otkrijte i posložite škampe preko riže - lagano ih gurnete u rižu. Po potrebi dodajte malo vode.
  6. Pokrijte i kuhajte još 10 minuta ili dok škampi ne postanu ružičasti.
  7. Ukrasite peršinom. Poslužite paellu vruću uz svoje omiljeno bijelo vino. Dobar tek!

Tips

  • Da biste dodali školjke: u rižu ugurajte dobro očišćene školjke, istovremeno kad dodajete škampe (korak 5) pazeći da su školjke otvorene prema gore tako da puste sokove u rižu. Pokrijte i kuhajte dok se školjke ne otvore i kozice ne postanu ružičaste.
  • Da biste dodali chorizo (španjolske kobasice): španjolski chorizo je dobar dodatak. Nasjeckajte ga na tanke kolute i nakon što ste narezali luk (korak 2), dodajte chorizo i kuhajte ga dok malo ne omekša, a zatim nastavite s receptom.

BIO prozvodi 

Tražite BIO proizvode za ovaj recept? Zavirite u naš webshop!

Zašto naručiti preko webshopa? Jer je online kupovina u Gardenu najisplativija!

Zašto? Jer dobivate 16% POPUSTA na prvu webshop kupovinu ako se registrirate i prijavite na newsletter!

A nakon toga? Nakon prve kupovine skupljate bodove i ostvarujete do 15% POPUSTA za svaku sljedeću kupovinu!

Može više info? Naravno, saznajte sav info na linku: www.garden.hr/loyalty-klub

Vaš Garden

OSTAVITE PORUKU