organski prirodno zdravo
Jednostavan kruh od samo 4 sastojka – savršen za početnike!

Novosti

Jednostavan kruh od samo 4 sastojka – savršen za početnike!

Ako nikada prije niste pripremali domaći kruh ili radili s kvascem, ovaj domaći hrskavi kruh je savršen za vas. Ovo je odličan recept za početnike jer zahtijeva samo 4 sastojka bez posebne posude ili miješalice te nema miksanja ni kompliciranog oblikovanja.

Iskusni majstori i majstorice će također cijeniti ovaj kruh jer ima ukusan okus, blago hrskavu koricu te one mekane rupice poput ciabatta ili francuskog kruha. Najbolji dio je da možete dodati bilje, sireve i začine kako biste napravili različite okuse kruha. Predlažemo dodatke kao što su svježi češnjak, ružmarin, kopar, sjeckani luk, jalapeño papričica, nasjeckani sir, sjeckani orasi, suhe brusnice itd.

SASTOJCI

  • 3 i 1/4 šalice (420 g) brašna po izboru
  • 2 žličice instant kvasca
  • 2 žličice soli
  • 1 i 1/2 šalice (360ml) hladne vode

POSTUPAK

1. Pomiješajte sastojke. Prvo miješajte lopaticom, a zatim se prebacite na ruke kako biste provjerili da je cijelo brašno navlaženo. Tijesto je zapravo malo ljepljivo nakon što se temeljito promiješa.

2. Tijesto čvrsto pokrijte plastičnom folijom ili aluminijskom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi oko 2-3 sata, dok se ne udvostruči.

3. Upotrijebite odmah ili stavite u hladnjak. Nakon 2-3 sata, možete odmah nastaviti sa sljedećim korakom. Međutim, za idealan okus i teksturu, toplo preporučujemo da tijesto ostane u hladnjaku najmanje 12 sati pa i do 3 dana. Da, 3 puna dana!

Obično ga pustimo da se odmara u hladnjaku oko 18 sati. Tijekom ovog ključnog koraka, hladan zrak usporava proces fermentacije i dodaje puno okusa i teksture. Dakle, kruh možete ispeći za 2-3 sata ili za 3 dana. Što duže stoji, to je bolji okus.

4. Stavite papir za pečenje na protvan te lagano zaprašite papir za pečenje s brašnom. Oblikujte tijesto u 2 dulja kruha ili 1 okrugli kruh te stavite na papir za pečenje. Ostavite na miru dok se pećnica zagrijava.

Zagrijte pećnicu na 250°C. Izuzetno vrući zrak odmah će napraviti čvrstu koru, tako da se kruh diže umjesto da se širi.

5. Da bi se osigurala hrskavija korica, nakon što se pećnica prethodno zagrijala - ulijte kipuću vodu u posudu za pečenje i stavite je na donju rešetku pećnice.

6. Odmah stavite tijesto na gornju rešetku pećnice i zatvorite vrata pećnice da para ne bi pobjegla. Para će vam pomoći stvoriti hrskavu koru. No korak s posudom s kipućom vodom je opcionalan pa ga tako možete i preskočiti.

7. Pecite do zlatno smeđe boje, oko 20-25 minuta. Lagano potapkajte kruh i ako zvuči šuplje, gotov je!

U slast!

ZDRAVIO BIO PROIZVODI

Tražite zdrave BIO proizvode koji će doći do tvog kućnog praga u samo par dana? Zavirite u naš webshop!

 

Vaš Garden tim

OSTAVITE PORUKU