organski prirodno zdravo
Indijski masala chai

Novosti

Indijski masala chai

Masala chai (u prijevodu „čaj od miješanih začina“) je aromatizirani čajni napitak koji se radi od mješavine aromatičnih indijskih začina i bilja s crnim čajem i mlijekom.

Podrijetlom je iz Indije, a proširio se na Zapad zahvaljujući svom odličnom okusu i zdravom djelovanju. Masala čaj se sprema od mnogih začina koji imaju protuupalno, antibakterijsko i antiinflamatorno djelovanje.

Začini koji se često koriste za “masala miks” su npr. cimet, zvjezdasti anis, sjemenke komorača, crni papar, muškatni oraščić, klinčić, sjemenke kardamoma, korijen đumbira, vanilija i drugi začini.

Ovaj recept se može napraviti s kravljim mlijekom ili npr. sa zobenim mlijekom za vegansku verziju, a za zaslađivač umjesto bijelog šećera radije koristi med ili javorov sirup!

SASTOJCI

  • 5–7 cijelih kardamoma
  • 3–4 cijela klinčića
  • Anis 1–2 zvjezdice (opcinalno)
  • 5–7 zrna crnog bibera (opcionalno)
  • 1 šalica vode
  • 2–3 kriške đumbira
  • ½ štapića cimeta
  • 1–2 žlice listića crnog čaja (ili 1–2 vrećice čaja)
  • 1 šalica mlijeka po vašem izboru - bademovo, zobeno, soja, makadamija ili organsko kravlje mlijeko
  • 2–3 žličice javorovog sirupa, meda, šećera ili drugog zaslađivača

POSTUPAK

Lagano usitnite kardamom, klinčiće, zvezdasti anis i biber u blenderu ili u mužaru te stavite u mali lonac s 1 šalicom vode. Dodajte đumbir, cimet i crni čaj.

Dovedite do vrenja. Ugasite vatru i pustite da prokuha 10 minuta ili dulje. Što duže pustite, više će biti okusa.

Dodajte mlijeko. Još jednom ugrijte, isključite toplinu.

Zasladite, okusite, prebacite u čašu.

PROIZVODI

Tražiš BIO proizvode za ovaj recept? Zaviri u naš webshop!

 

Tvoj Garden tim

Ostavite poruku OSTAVITE PORUKU