Masala chai (u prijevodu „čaj od miješanih začina“) je aromatizirani čajni napitak koji se radi od mješavine aromatičnih indijskih začina i bilja s crnim čajem i mlijekom.
Podrijetlom je iz Indije, a proširio se na Zapad zahvaljujući svom odličnom okusu i zdravom djelovanju. Masala čaj se sprema od mnogih začina koji imaju protuupalno, antibakterijsko i antiinflamatorno djelovanje.
Začini koji se često koriste za “masala miks” su npr. cimet, zvjezdasti anis, sjemenke komorača, crni papar, muškatni oraščić, klinčić, sjemenke kardamoma, korijen đumbira, vanilija i drugi začini.
Ovaj recept se može napraviti s kravljim mlijekom ili npr. sa zobenim mlijekom za vegansku verziju, a za zaslađivač umjesto bijelog šećera radije koristi med ili javorov sirup!
- 1Lagano usitnite kardamom, klinčiće, zvezdasti anis i biber u blenderu ili u mužaru te stavite u mali lonac s 1 šalicom vode. Dodajte đumbir, cimet i crni čaj.
- 2Dovedite do vrenja. Ugasite vatru i pustite da prokuha 10 minuta ili dulje. Što duže pustite, više će biti okusa.
- 3Dodajte mlijeko. Još jednom ugrijte, isključite toplinu.
- 4Zasladite, okusite, prebacite u čašu.