Ovaj domaći integralni kruh bez glutena bogat je cjelovitim žitaricama, zdravim mastima i može se napraviti kod kuće bez ikakvih kompliciranih kuhinjskih pomagala. Također recept je dovoljno jednostavan da ga može napraviti i netko tko nema iskustva s pečenjem kruha ili bezglutenskih recepata.
Naš bezglutenski kruh je:
- Bogat vlaknima
- Napravljen od cjelovitih žitarica
- Laganog orašastog okusa
- Gušće teksture

BEZGLUTENSKA BRAŠNA
Kad je riječ o izboru brašna bez glutena, imamo puno opcija koje se koriste već stoljećima - prije nego što je pšenica postala "glavno" brašno širom svijeta.
Neka od popularnih bezglutenskih brašna su:
- Zobeno brašno
- Brašno od prosa
- Heljdino brašno
- Teff brašno
- Kukuruzno brašno
- Brašno od quinoe
- Smeđe / bijelo brašno od riže
- Brašno od badema
U ovom receptu mi smo koristili brašno od quinoe, prosa, zobi i riže, no vi možete napraviti svoju kombinaciju nadražih gluten-free brašna!

SASTOJCI
Sastojci za prvo "spužva" tijesto
- 1 šalica tople vode
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica meda (za vegansku verziju koristiti smeđi šećer ili javorov sirup)
- 2 žlice psyllium ljuskica
- 1/2 šalice brašna prosa
- 1/4 šalice bijelog rižinog brašna
- 1/4 šalice brašna quinoe
Sastojci za glavno tijesto
- 1 šalica zobenog brašna bez glutena
- 1/2 šalice tople vode
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice morske soli
- 2 jaja (za vegansku verziju koristiti mješavinu mljevenih lanenih sjemenki i vode)
- 1 žličica meda
- 1/2 žličice suhog kvasca
- 1/3 šalice bijelog rižinog brašna
- 1/3 šalice brašna quinoe
- 2/3 šalice brašna prosa
- opcionalno: umijesite bučine sjemenke u gotovo tijesto
POSTUPAK
Postupak za "spužva" tijesto
- U maloj zdjeli pomiješajte brašno od prosa, bijelo rižino brašno i brašno od quinoe. Umutiti dobro dok se ravnomjerno ne sjedine.
- Zatim u šalici pomiješajte 1/4 šalice vode, med i kvasac. Pustite da kvasac i voda odstoje 10 minuta, ili dok se kvasac ne napuhne i pjena se popne na 1/2 šalice.
- Zatim u zdjeli srednje veličine pomiješajte aktivirani kvasac, preostalu vodu i ljuskice psylliuma. Dobro promiješajte, a zatim dodajte suhe sastojke vlažnim sastojcima.
- Umutite zajedno dok se dobro ne sjedine, a zatim poklopite zdjelu i ostavite da se spužva digne dok se ne udvostruči u veličini (1-2 sata).
Izrada glavnog tijesta
- Jednom kad se spužva digla. Uzmite zdjelu srednje veličine i pomiješajte zobeno brašno, vodu, maslinovo ulje i morsku sol.
- Zatim dodajte jaja, med i kvasac u smjesu zobenog brašna.
- U maloj zdjeli pomiješajte bijelo rižino brašno, brašno quinoe i brašno od prosa (držite ovu suhu smjesu brašna sa strane, upotrijebit ćemo je za trenutak).
- U spužva tijesto dodajte vlažno tijesto od zobenog brašna i dobro izmiješajte lopaticom.
- Zatim dodajte preostalu smjesu suhog brašna (bijelo rižino brašno, brašno od kvinoje i brašno od prosa) i lopaticom dobro miješajte dok se cijelo brašno ne sjedini ravnomjerno.
- Ako koristite sjemenke, umijesite ih sada.
- Pokrijte tijesto i ostavite da se diže oko 30 minuta.

Pečenje kruha
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Zatim namažite posudu za kruh maslinovim uljem, pa izlijte svoje tijesto u posudu povlačeći tijesto kako bi kruh dobio zaobljeni oblik.
- Zatim nožem napravite nekoliko zareza na vrhu tijesta i stavite u pećnicu na ~ 60 minuta.
- Izvadite iz pećnice nakon otprilike 60 minuta.
- Prije rezanja ili uklanjanja iz tave ostavite da se potpuno ohladi (to je vrlo važno za kruh bez glutena).

BEZGLUTENSKI PROIZVODI
Tražiš organske bezglutenske proizvode za ovaj recept? Nađi ih u našem webshopu!



Zašto naručiti preko webshopa? Jer je online kupovina u Gardenu najisplativija!
Zašto? Jer dobivate 16% POPUSTA na prvu webshop kupovinu ako se registrirate i prijavite na newsletter!
A nakon toga? Nakon prve kupovine skupljate bodove i ostvarujete do 15% POPUSTA za svaku sljedeću kupovinu!
Može više info? Naravno, saznajte sav info na linku: www.garden.hr/loyalty-klub

Vaš Garden