organski prirodno zdravo
Domaći integralni kruh bez glutena!

Novosti

Domaći integralni kruh bez glutena!

Ovaj domaći integralni kruh bez glutena bogat je cjelovitim žitaricama, zdravim mastima i može se napraviti kod kuće bez ikakvih kompliciranih kuhinjskih pomagala. Također recept je dovoljno jednostavan da ga može napraviti i netko tko nema iskustva s pečenjem kruha ili bezglutenskih recepata.

Naš bezglutenski kruh je: 

  • Bogat vlaknima
  • Napravljen od cjelovitih žitarica
  • Laganog orašastog okusa
  • Gušće teksture

BEZGLUTENSKA BRAŠNA 

Kad je riječ o izboru brašna bez glutena, imamo puno opcija koje se koriste već stoljećima - prije nego što je pšenica postala "glavno" brašno širom svijeta.

Neka od popularnih bezglutenskih brašna su:

  • Zobeno brašno
  • Brašno od prosa
  • Heljdino brašno
  • Teff brašno
  • Kukuruzno brašno
  • Brašno od quinoe
  • Smeđe / bijelo brašno od riže
  • Brašno od badema

U ovom receptu mi smo koristili brašno od quinoe, prosa, zobi i riže, no vi možete napraviti svoju kombinaciju nadražih gluten-free brašna!

SASTOJCI 

Sastojci za prvo "spužva" tijesto 

  • 1 šalica tople vode 
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica meda (za vegansku verziju koristiti smeđi šećer ili javorov sirup)
  • 2 žlice psyllium ljuskica
  • 1/2 šalice brašna prosa
  • 1/4 šalice bijelog rižinog brašna
  • 1/4 šalice brašna quinoe

Sastojci za glavno tijesto

  • 1 šalica zobenog brašna bez glutena
  • 1/2 šalice tople vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice morske soli
  • 2 jaja (za vegansku verziju koristiti mješavinu mljevenih lanenih sjemenki i vode)
  • 1 žličica meda 
  • 1/2 žličice suhog kvasca
  • 1/3 šalice bijelog rižinog brašna
  • 1/3 šalice brašna quinoe
  • 2/3 šalice brašna prosa
  • opcionalno: umijesite bučine sjemenke u gotovo tijesto 

POSTUPAK 

Postupak za "spužva" tijesto

  1. U maloj zdjeli pomiješajte brašno od prosa, bijelo rižino brašno i brašno od quinoe. Umutiti dobro dok se ravnomjerno ne sjedine.
  2. Zatim u šalici pomiješajte 1/4 šalice vode, med i kvasac. Pustite da kvasac i voda odstoje 10 minuta, ili dok se kvasac ne napuhne i pjena se popne na 1/2 šalice.
  3. Zatim u zdjeli srednje veličine pomiješajte aktivirani kvasac, preostalu vodu i ljuskice psylliuma. Dobro promiješajte, a zatim dodajte suhe sastojke vlažnim sastojcima.
  4. Umutite zajedno dok se dobro ne sjedine, a zatim poklopite zdjelu i ostavite da se spužva digne dok se ne udvostruči u veličini (1-2 sata).

Izrada glavnog tijesta

  1. Jednom kad se spužva digla. Uzmite zdjelu srednje veličine i pomiješajte zobeno brašno, vodu, maslinovo ulje i morsku sol.
  2. Zatim dodajte jaja, med i kvasac u smjesu zobenog brašna.
  3. U maloj zdjeli pomiješajte bijelo rižino brašno, brašno quinoe i brašno od prosa (držite ovu suhu smjesu brašna sa strane, upotrijebit ćemo je za trenutak).
  4. U spužva tijesto dodajte vlažno tijesto od zobenog brašna i dobro izmiješajte lopaticom.
  5. Zatim dodajte preostalu smjesu suhog brašna (bijelo rižino brašno, brašno od kvinoje i brašno od prosa) i lopaticom dobro miješajte dok se cijelo brašno ne sjedini ravnomjerno.
  6. Ako koristite sjemenke, umijesite ih sada.
  7. Pokrijte tijesto i ostavite da se diže oko 30 minuta.

Pečenje kruha

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Zatim namažite posudu za kruh maslinovim uljem, pa izlijte svoje tijesto u posudu povlačeći tijesto kako bi kruh dobio zaobljeni oblik.
  3. Zatim nožem napravite nekoliko zareza na vrhu tijesta i stavite u pećnicu na ~ 60 minuta.
  4. Izvadite iz pećnice nakon otprilike 60 minuta.
  5. Prije rezanja ili uklanjanja iz tave ostavite da se potpuno ohladi (to je vrlo važno za kruh bez glutena).

BEZGLUTENSKI PROIZVODI

Tražiš organske bezglutenske proizvode za ovaj recept? Nađi ih u našem webshopu!

Zašto naručiti preko webshopa? Jer je online kupovina u Gardenu najisplativija!

Zašto? Jer dobivate 16% POPUSTA na prvu webshop kupovinu ako se registrirate i prijavite na newsletter!

A nakon toga? Nakon prve kupovine skupljate bodove i ostvarujete do 15% POPUSTA za svaku sljedeću kupovinu!

Može više info? Naravno, saznajte sav info na linku: www.garden.hr/loyalty-klub

Vaš Garden

OSTAVITE PORUKU