organski prirodno zdravo
Domaći džem od šljiva bez pektina!

Novosti

Domaći džem od šljiva bez pektina!

Ovaj recept za pekmez od šljiva ima samo dva sastojka i ekstra je jednostavan za napraviti! Napravili smo ga bez pektina i bez skidanja kore, samo sa šljivama i šećerom. 

Jesen je u zraku... i čujemo kako nas prazne staklenke dozivaju. Pa smo napravili ovaj pekmez koji je sjajan je u kombinaciji s palačinkama ili namazan na kruh. A ponekad ga jedemo i na žlicu, toliko je dobar! 

Sastojci

 • 5 1/2 kilograma zrelih šljiva
 • 4 1/2 šalice bijelog šećera
 • 8 staklenki s poklopcem

Postupak

Kuhanje pekmeza:

 1. Prepolovite 5 1/2 kilograma šljiva, izvadite koštice i stavite u veliku posudu za miješanje. Dobro pomiješajte s 4 1/2 šalice šećera. Ako su vaše šljive prezrele ili su već jako slatke, možda će vam trebati samo 4 šalice šećera. Možete dodati još šećera po ukusu dok se kuha.

 2. Neka šljive sjede na sobnoj temperaturi sa šećerom oko 1 sat ili dok se šećer donekle otopi.

 3. Smjesu šljiva / šećera premjestite u veliku posudu za kuhanje. Stavite ju nepokrivenu na štednjak i povremeno miješajući pustite da zavrije. Treba se cijela smjesa kuhati (ne samo sredina). Kada se to postigne, kuhajte još 10 minuta i isključite vatru.

 4. Neka lonac stoji nepokriven dok ne postane samo topao na dodir ili dok ne dosegne sobnu temperaturu.

 5. Čim se ohladi, ponovite korak 3 na isti način - krčkajući 10 minuta. Ukupno 4 puta ćete kuhati, miješajući kako ne biste spržili dno. Zbog toga su potrebna dva dana. To je zaista lako, a tako se isplati! Između vrenja nema "definiranog" vremena čekanja.

  Marmelade imaju puno šećera, tako da se neće pokvariti na sobnoj temperaturi ako ju preko noći ostavite na pultu. Ako želite da imaju još gušću konzistenciju, možete ih kuhati 5-6 puta.

 6. Kad zadnji put zakipi džem, prenijeti ćete ga u sterilizirane staklenke dok je još vruć.

Da biste sterilizirali staklenke:

 1. Započnite pranjem staklenki i poklopaca toplom vodom i sapunom, a zatim ih ostavite da se suše u pećnici na 100 stupnjeva oko 20 minuta ili dok se potpuno ne osuše.

 2. Stavite vruću marmeladu u staklenke pomoću čašice i lijevka (najmanje neuredna metoda) ostavljajući malo prostora na vrhu.

 3. Pričvrstite poklopce dovoljno da drže čvrsto, ali nemojte ih previše stezati jer mjehurići zraka moraju moći izlaziti. 

BIO proizvodi 

Tražite BIO proizvode za ovaj recept? Zavirite u naš webshop!

 

Zašto naručiti preko webshopa? Jer je online kupovina u Gardenu najisplativija!

Zašto? Jer dobivate 16% POPUSTA na prvu webshop kupovinu ako se registrirate i prijavite na newsletter!

A nakon toga? Nakon prve kupovine skupljate bodove i ostvarujete do 15% POPUSTA za svaku sljedeću kupovinu!

Može više info? Naravno, saznajte sav info na linku: www.garden.hr/loyalty-klub

Vaš Garden

OSTAVITE PORUKU